Breaking News

Νίκος Δένδιας: «Μεγαλώσαμε την Ελλάδα στα 12 ναυτικά μίλια». Πέντε Χρόνια από τη Συμφωνία-Σταθμό Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ

Με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε χρόνων από την ιστορική συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, προχώρησε σε δημόσια δήλωση, υπενθυμίζοντας τη σημασία αυτής της διπλωματικής επιτυχίας για τη χώρα μας.

Μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter), ο κ. Δένδιας σημείωσε πως πριν από πέντε χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε ένα σημαντικό βήμα στην κατοχύρωση των θαλάσσιων κυριαρχικών της δικαιωμάτων, υπογράφοντας τη συμφωνία με τον τότε Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Luigi Di Maio. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, σηματοδότησε το κλείσιμο μιας εκκρεμότητας 45 ετών και άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.

«Μεγαλώσαμε την Ελλάδα», υπογράμμισε ο Δένδιας, δίνοντας έμφαση στη θεσμική και κυριαρχική ενίσχυση που επιτεύχθηκε με τη συμφωνία. Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν ήταν απλώς διπλωματική, αλλά εθνική στρατηγική επιλογή που στηρίχθηκε στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Η συμφωνία με την Ιταλία αποτέλεσε ορόσημο για την ελληνική εξωτερική πολιτική, αφού ήταν η πρώτη που υπέγραψε η χώρα για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα νομιμότητας και ειρηνικής συνύπαρξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Ελλάδα, με αυτή την κίνηση, απέδειξε ότι είναι δύναμη διαλόγου, συνέπειας και σεβασμού στο διεθνές πλαίσιο κανόνων, σε αντίθεση με τα μονομερή τετελεσμένα που επιχειρούν ορισμένες άλλες χώρες στην περιοχή. Η συμφωνία, επίσης, άνοιξε τον δρόμο για μελλοντικές διμερείς συμφωνίες, όπως εκείνες με την Αίγυπτο και την Αλβανία, και ενίσχυσε τον διαπραγματευτικό ρόλο της χώρας μας.

Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, η ελληνική πλευρά επιβεβαιώνει τη σταθερή της προσήλωση στη διεθνή έννομη τάξη, ενώ η πολιτική ηγεσία επιλέγει να υπενθυμίσει τις επιτυχίες που εδραιώνουν την εθνική κυριαρχία με σύνεση και αξιοπιστία. Ο Νίκος Δένδιας, πρωτεργάτης εκείνης της συμφωνίας, επανατοποθετεί το ζήτημα στην επικαιρότητα, αναδεικνύοντας τις μακροπρόθεσμες θετικές συνέπειες της συμφωνίας για τη γεωπολιτική θέση της Ελλάδας.