Σημαντικά Νέα

Κωνσταντίνος Φίλης: “Στον αέρα η συμφωνία για τον EastMed χωρίς τους Ιταλούς – Η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια”

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, μιλώντας για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον «EastMed», εκτίμησε πως η αιφνιδιαστική υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για τις θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στην Τρίπολη και την Άγκυρα, επέσπευσε τις διαδικασίες.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα, είπε ότι λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στη Αν. Μεσόγειο, τα τρία συμβαλλόμενα μέρη, ήτοι, Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ, έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει η Συμφωνία.

Αναφέρθηκε επίσης, στον καταλυτικό ρόλο της γειτονικής Ιταλίας, καθώς η πραγματοποίηση του ενεργειακού αυτού project εξαρτάται άμεσα και από εκείνη και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Ρώμη, όπως ακριβώς και με τον αγωγό TAP προέβη προς την υπογραφή της συμφωνίας την τελευταία στιγμή, το ίδιο ακριβώς θα πράξει και τώρα με τον αγωγό «EastMed».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης εκτίμησε πως η αντίδραση της γείτονος απέναντι στην υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό «EastMed» θα είναι άμεση και δυναμική, επιχειρώντας ίσως την αποστολή ερευνητικού σκάφους εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Λιβύης ή της Κρήτης, και εκφράζοντας τις προθέσεις τις για την εφαρμογή του τουρκο-λιβυκού συμφώνου.

Ωστόσο, θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία και πιστεύει πως εάν η Άγκυρα εφαρμόσει τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις, θα πυροδοτήσει εντάσεις, που δεν θα προωθούν την ατζέντα της.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

15 Απρ 2020 12.33 μμ

Ενώ λίγο πριν την έξαρση…

13 Φεβ 2020 9.25 πμ

Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής…

19 Ιαν 2020 6.49 μμ

Ο ισραηλινός αναλυτής…

11 Ιαν 2020 12.19 μμ

Άμεση ήταν η αντίδραση…

10 Απρ 2020 12.09 μμ

Το Κατάρ μέσω του κρατικού…

09 Ιαν 2020 9.31 πμ

Τόσο η Ιταλία όσο και η…