Σημαντικά Νέα

Κωνσταντίνος Φίλης: “Στον αέρα η συμφωνία για τον EastMed χωρίς τους Ιταλούς – Η Τουρκία δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια”

Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής των ερευνητικών προγραμμάτων του ΙΔΙΣ, μιλώντας για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον «EastMed», εκτίμησε πως η αιφνιδιαστική υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για τις θαλάσσιες ζώνες ανάμεσα στην Τρίπολη και την Άγκυρα, επέσπευσε τις διαδικασίες.

Καλεσμένος στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» του τηλεοπτικού σταθμού Alpha με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα, είπε ότι λόγω των ενεργειακών εξελίξεων στη Αν. Μεσόγειο, τα τρία συμβαλλόμενα μέρη, ήτοι, Ελλάδα, Κυπριακή Δημοκρατία και Ισραήλ, έκριναν ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να γίνει η Συμφωνία.

Αναφέρθηκε επίσης, στον καταλυτικό ρόλο της γειτονικής Ιταλίας, καθώς η πραγματοποίηση του ενεργειακού αυτού project εξαρτάται άμεσα και από εκείνη και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η Ρώμη, όπως ακριβώς και με τον αγωγό TAP προέβη προς την υπογραφή της συμφωνίας την τελευταία στιγμή, το ίδιο ακριβώς θα πράξει και τώρα με τον αγωγό «EastMed».

Παράλληλα, ο κ. Φίλης εκτίμησε πως η αντίδραση της γείτονος απέναντι στην υπογραφή της Συμφωνίας για τον αγωγό «EastMed» θα είναι άμεση και δυναμική, επιχειρώντας ίσως την αποστολή ερευνητικού σκάφους εντός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Λιβύης ή της Κρήτης, και εκφράζοντας τις προθέσεις τις για την εφαρμογή του τουρκο-λιβυκού συμφώνου.

Ωστόσο, θεωρεί πως η Ελλάδα δεν θα οδηγηθεί σε «θερμό επεισόδιο» με την Τουρκία και πιστεύει πως εάν η Άγκυρα εφαρμόσει τις μαξιμαλιστικές τις θέσεις, θα πυροδοτήσει εντάσεις, που δεν θα προωθούν την ατζέντα της.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

17 Ιαν 2020 12.12 μμ

Ο Κωνσταντίνος Φίλης,…

15 Δεκ 2019 10.12 πμ

Ο Γεωπολιτικός αναλυτής…

20 Φεβ 2020 9.23 πμ

Ο πρόεδρος της Τουρκίας…

21 Ιαν 2020 4.48 μμ

Ο Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης,…

18 Νοέ 2020 10.19 πμ

Εμπιστευτική έκθεση του…

30 Δεκ 2019 5.26 μμ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…