Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με μεγάλο ζητούμενο την αντίδραση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία βρίσκεται διαρκώς σε επιθετική διάταξη, επιχειρώντας την επιβολή τετελεσμένων.
Η κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχει ήδη προχωρήσει στην εξαγγελία επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την κοινοπραξία Exxon Mobil και Qatar Petroleum στο θαλασσο-τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Ακολούθως, η κοινοπραξία ENI-TOTAL από το νέο έτος θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της ΑΟΖ της Κύπρου, ενώ υπάρχει η εκτίμηση πως η Άγκυρα ίσως προβεί σε γεωτρήσεις παράλληλες στο ίδιο θαλασσοτεμάχιο.
Βεβαίως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός πως οι Τούρκοι ενδέχεται να προχωρήσουν σε παρενοχλήσεις των γεωτρύπανων της Γαλλίας και της Ιταλίας, όπως είχε συμβεί και κατά το παρελθόν, όταν το 2018 τουρκικά πλοία είχαν εμποδίσει το ιταλικό ερευνητικό σκάφος να πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στο οικόπεδο 3, με τη Ρώμη να μην αντιδράει, αλλά να αποχωρεί από την εν λόγω περιοχή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία δεν πρόκειται να κάνει πίσω, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα, επανέρχεται αργά με γεωτρύπανα και σεισμικά σκάφη στην περιοχή, με το Oruc Reis να πλέει βορείως της Κύπρου, ενώ τα σκάφη Barbaros Hayrettin Paşa Seismic Research Fatih, Kanuni Drilling και το πλοίο Denar-2 εκτελούν έρευνες στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Ως εκ τούτου, η Τουρκία επιχειρεί να «κυκλώσει» το νησί της Κύπρου με ερευνητικά σκάφη, αλλά και πολεμικά πλοία, στηριζόμενη στο αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας», το οποίο καλύπτει περιοχές βόρεια, νότια και δυτικά του νησιού.