Η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από μια μεγάλη στρατηγική ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς η Ιταλία έχει συμφωνήσει στη μεταβίβαση δύο υπερσύγχρονων φρεγατών τύπου Bergamini. Παράλληλα, υπάρχει η προοπτική απόκτησης ακόμη δύο πλοίων, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για στενή ελληνοϊταλική αμυντική συνεργασία.
Η πρόοδος αυτή επισφραγίστηκε με τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, με τον Ιταλό ομόλογό του Γκουίντο Γκροζέτο, ενώ είχε ήδη τεθεί στο τραπέζι κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Ρώμη. Οι Ιταλοί έδωσαν το “πράσινο φως” για την παραχώρηση των φρεγατών “Carlo Bergamini” και “Virginio Fasan”, με την Ελλάδα να ζητά εγγυημένη επιλογή για άλλες δύο, ενόψει της ένταξης των νέων FREMM EVO στον ιταλικό στόλο.
Στόλος επόμενης γενιάς έως το 2028
Οι δύο φρεγάτες μπορούν να ενταχθούν στον ελληνικό στόλο μέχρι το 2028, όταν οι Ιταλοί θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τις εξελιγμένες EVO. Σήμερα, το ιταλικό Ναυτικό επιχειρεί με οκτώ φρεγάτες FREMM – τέσσερις γενικής χρήσης (GP) και τέσσερις ανθυποβρυχιακού πολέμου (ASW). Το 2025 εντάσσεται και η υβριδική «Spartaco Schergat».
Πλοία υψηλής τεχνολογίας – Πλήρως επιχειρησιακά
Οι φρεγάτες “Carlo Bergamini” και “Virginio Fasan” είναι σε εξαιρετική κατάσταση, με ηλικία κάτω των 15 ετών και δυνατότητα παραμονής σε υπηρεσία για τουλάχιστον 20 ακόμα χρόνια. Είναι σκάφη μεγάλης αυτονομίας και ισχύος, μήκους 145 μέτρων και εκτοπίσματος έως 6.700 τόνων, σχεδιασμένα για αποστολές μεγάλης διάρκειας.
Εντυπωσιακές δυνατότητες εξοπλισμού
Η “Carlo Bergamini” διαθέτει:
- Πυροβόλο OTO Melara 127 χλστ.
- Σύστημα VLS SYLVER A50 με 16 κελιά για πυραύλους ASTER 30
- Ραντάρ KRONOS Grand Naval με εμβέλεια άνω των 300 χλμ.
- Σόναρ γάστρας και δυνατότητα για συρόμενο σόναρ
Η “Virginio Fasan”, εξειδικευμένη για ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις, περιλαμβάνει:
- Σύστημα CAPTAS-4
- Δύο πυροβόλα STRALES 76/62 χλστ.
- Ηλεκτρονικά μέσα πολέμου, παρεμβολές και δυνατότητα υποδοχής ελικοπτέρων NH90 ή MH-60R
Και οι δύο φρεγάτες φέρουν το Σύστημα Διαχείρισης Μάχης ATHENA, προσφέροντας δικτυοκεντρική λειτουργία με 21 σταθμούς εργασίας, για συντονισμό με άλλα μέσα του Στόλου και της Αεροπορίας.
Στόλος 12 υπερσύγχρονων πλοίων μέχρι το 2030
Η προμήθεια των Bergamini εντάσσεται στο ευρύτερο σχέδιο αναβάθμισης του Στόλου, με στόχο τη δημιουργία 12 ισχυρών μονάδων επιφανείας (4 Belharra, 4 MEKO, 4 Bergamini), για πλήρη κάλυψη Αιγαίου, Ανατολικής Μεσογείου και Ατλαντικού. Η υπογραφή της 4ης Belharra «Θεμιστοκλής» αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι, καθώς παράλληλα προχωρούν και οι διαδικασίες για τις Bergamini.
Στρατηγική και γεωπολιτική διάσταση
Πέρα από τα επιχειρησιακά οφέλη, η συνεργασία με την Ιταλία προσδίδει και γεωστρατηγική αξία, με κοινά συμφέροντα σε Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη και Νότιο Ιόνιο. Η Ελλάδα επιδιώκει να εξασφαλίσει προτεραιότητα σε μελλοντικές αποδεσμεύσεις πλοίων, καθώς και συμμετοχή σε διεθνή προγράμματα όπως το Constellation ή την ευρωπαϊκή ευρωκορβέτα EPC.
Οικονομικά συμφέρουσα λύση
Το κόστος για τις δύο πρώτες φρεγάτες φτάνει τα 480 εκατ. ευρώ, χωρίς οπλισμό, αλλά με πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εξετάζεται η τοποθέτηση ελληνικού αντιαεροπορικού και επιθετικού οπλισμού, όπως οι Exocet αντί των Teseo, καθώς και συστήματα CIWS τύπου Phalanx ή RAM.
Με αυτό το σχέδιο, το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει έως το 2030 έναν σύγχρονο, ευέλικτο και ισχυρό Στόλο, αποσύροντας σταδιακά τις παλαιές φρεγάτες S.