Ο πρίγκιπας Φαϊζάλ, υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να έχει επαφές με τον έλληνα ΥΠΕΞ κ. Νίκο Δένδια στην Αθήνα, με σκοπό να συζητηθούν οι τρέχουσες εξελίξεις γύρω από το μέτωπο της Λιβύης, αλλά και να οριστικοποιηθεί η συμφωνία της χώρας μας για την προμήθεια μίας συστοιχίας του αντιπυραυλικού συστήματος «Patriot» στο Ριάντ.
Η κίνηση αυτή της ελληνικής διπλωματίας κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς ικανοποιεί αφενός το αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών για παρουσία της Ελλάδας στον Περσικό Κόλπο, όχι όμως, υπό τη μορφή αποστολής στρατιωτικού δυναμικού και αφετέρου συμβάλλει θετικά στην ενίσχυση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, η οποία υποστηρίζει τον Χ. Χαφτάρ και τον Εθνικό Λιβυκό Στρατό (LNA), που σε περίπτωση επικράτησής του, θα ανοίξει ο δρόμος για την ακύρωση του «Μνημονίου Συναντίληψης» που υπέγραψαν Άγκυρα και Τρίπολη.
Παράλληλα, η ελληνική ηγεσία εκτίμησε πως η ενίσχυση της Σ. Αραβίας με το αντιπυραυλικό σύστημα «Patriot» δεν θα έχει αντίκτυπο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς το Ριάντ αποτελεί «κράτος-κλειδί», της οποίας η ασφάλεια και η εδαφική της ακεραιότητα είναι στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει επίσημη παραδοχή των Ελλήνων κυβερνώντων για ενίσχυση με «Patriot» της Σ. Αραβίας, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κλιμάκιο της Ελληνικής ΠΑ, θα μεταβεί στο Ριάντ, προετοιμάζοντας το δρόμο για την μεταστάθμευση των πυραύλων στο έδαφός της.
Παράλληλα, στρατιωτικά κλιμάκια και από τις δύο χώρες βρίσκονται σε συνεργασία, με σκοπό τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν στην μεταφορά, την εγκατάσταση και το κόστος των εν λόγω αντιπυραυλικών συστημάτων, τα οποία θα παραχωρηθούν ως υλικό άμυνας στο Ριάντ, στα πλαίσια της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της άμυνας.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως η ενίσχυση με «Patriot» της Σαουδικής Αραβίας θεωρείται αναγκαία, ιδιαίτερα και μετά την υπογραφή της «παράνομης» συμφωνίας ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Σαράτζ για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο, ενώ όπως ανέφεραν Έλληνες επιτελείς της ΠΑ, η παραχώρηση της συστοιχίας αυτής, δεν θα επηρεάσει την αεράμυνα της χώρας.