Μια σημαντική στροφή στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ ανακοινώθηκε την Πέμπτη από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ, στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Η τοποθέτηση του Χέγκσεθ άφησε εκτός εστίασης την Ευρώπη και τον πόλεμο στην Ουκρανία, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια των νοτίων συνόρων των ΗΠΑ και στην ενίσχυση της αποτροπής στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού.
Ο επικεφαλής του Πενταγώνου ξεκαθάρισε ότι η χώρα του επανεξετάζει τη στρατιωτική της παρουσία παγκοσμίως, με στόχο τη βελτιστοποίηση των δυνάμεων εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η προστασία των συνόρων με το Μεξικό αποτελεί προτεραιότητα, ασκώντας κριτική στις προηγούμενες πολιτικές που – σύμφωνα με τον ίδιο – επέτρεψαν την παράνομη είσοδο σε 21 εκατομμύρια ανθρώπους.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ουάσινγκτον στοχεύει στη στρατηγική μετατόπιση στην Ινδο-Ειρηνική ζώνη, θέλοντας να ενισχύσει την παρουσία της απέναντι στις αυξανόμενες προκλήσεις από την Κίνα. Ο Χέγκσεθ υπογράμμισε ότι η Αμερική δεν μπορεί ούτε πρέπει να έχει στρατιωτική παρουσία παντού, και γι’ αυτό θα επιδιωχθεί δικαιότερη κατανομή της άμυνας μεταξύ των συμμάχων.
Αυτή η μεταστροφή δεν σημαίνει απόσυρση, αλλά αναδιάταξη, ανέφερε, εξηγώντας ότι παρότι υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων σε κάποιες περιοχές, οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να επαναξιολογήσουν την κατανομή των δυνάμεών τους.
Σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ διατηρούν περίπου 1.000 βάσεις ανά τον κόσμο, με 170.000 στρατιώτες να σταθμεύουν σε πάνω από 80 χώρες. Οι περισσότερες μονάδες βρίσκονται στην Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Νότια Κορέα, ενώ μερικές εκατοντάδες στρατιώτες επιχειρούν ακόμα σε Ιράκ και Συρία.
Παρά την αλλαγή εστίασης, η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί τη στρατηγική της παρουσία στην Ευρώπη, προτείνοντας την τοποθέτηση του στρατηγού Γκρίνκεβιτς ως νέου Ανωτάτου Συμμαχικού Διοικητή Ευρώπης (SACEUR). Η πρόταση αυτή, που αφορά έναν από τους υψηλότερους ρόλους στο ΝΑΤΟ, τελεί υπό έγκριση από τη Γερουσία.
Η τοποθέτηση Χέγκσεθ υπογραμμίζει την πρόθεση των ΗΠΑ να εστιάσουν πλέον στα πιο πιεστικά γεωστρατηγικά σημεία, αφήνοντας πίσω τη δεκαετία της διαρκούς ανάμειξης στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Η αλλαγή αυτή ίσως αναδιαμορφώσει την παγκόσμια ισορροπία ισχύος και επηρεάσει καθοριστικά τη συμμαχική συνοχή.