Η Ουκρανία προχώρησε σε μια ιστορική συμφωνία με το ΝΑΤΟ, η οποία προβλέπει την ενσωμάτωση της Πολεμικής της Αεροπορίας σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα μάχης. Με αυτή την κίνηση, η Ουκρανία θα μπορεί πλέον να ανταλλάσσει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο με τα αεροσκάφη F-16, τα συστήματα αεράμυνας Patriot, καθώς και με άλλες στρατιωτικές μονάδες των συμμάχων.
Η Ουκρανή Υφυπουργός Άμυνας υπεύθυνη για την Ψηφιοποίηση, Κατερίνα Τσερνοχορένκο, δήλωσε μέσω Facebook πως «τα αεροσκάφη της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συντονίζονται με τους συμμάχους μέσω ψηφιακής διεπαφής». Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία υπέγραψε συμφωνία άδειας χρήσης λογισμικού του ΝΑΤΟ, συγκεκριμένα του CRC System Interface (CSI).
Το CSI είναι βασικό κομμάτι του συστήματος Link-16, που αποκαλείται συχνά και ως το «στρατιωτικό Wi-Fi» του ΝΑΤΟ. Μέσω αυτού του δικτύου, ανταλλάσσονται κρίσιμες πληροφορίες μεταξύ αεροσκαφών, συστημάτων αεράμυνας και άλλων αμυντικών στοιχείων, προσφέροντας συντονισμό υψηλού επιπέδου σε επιχειρήσεις. Με άλλα λόγια, επιτρέπει σε μια αεροπορική δύναμη να βλέπει σε πραγματικό χρόνο πού βρίσκονται οι φίλιες και εχθρικές μονάδες, δημιουργώντας ένα ψηφιακό πεδίο μάχης όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται άμεσα και συντονισμένα.
Η ενσωμάτωση αυτού του συστήματος είναι καθοριστικής σημασίας για την Ουκρανία, γιατί το πρόγραμμα χρησιμοποιείται ήδη από σχεδόν όλα τα μέλη της Συμμαχίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ουκρανία κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την πλήρη διαλειτουργικότητα με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, φέρνοντας τις κοινές επιχειρήσεις από τη θεωρία στην πράξη.
«Δεν ονειρευόμαστε απλώς κοινές επιχειρήσεις με συμμάχους, αλλά τις κάνουμε πραγματικότητα», υπογράμμισε η Τσερνοχορένκο, δείχνοντας ότι το Κίεβο πλέον δεν περιορίζεται σε υποσχέσεις ή προοπτικές, αλλά μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι της σύγχρονης αεροπορικής μάχης.
Με την ενσωμάτωση των F-16, που αποτελούν βασικό στοιχείο της αεροπορικής υπεροχής του ΝΑΤΟ, αλλά και των συστημάτων Patriot, που παρέχουν αντιαεροπορική ασπίδα υψηλής ακρίβειας, η Ουκρανία αποκτά νέα επιχειρησιακά εργαλεία. Αυτά δεν είναι μόνο όπλα, αλλά και δικτυακές δυνατότητες που θα επιτρέψουν στην Ουκρανία να λειτουργεί ως πλήρες μέλος του δυτικού μπλοκ, σε ένα περιβάλλον όπου η πληροφορία είναι όπλο εξίσου ισχυρό με τους πυραύλους.
Η συμφωνία αυτή δεν έχει μόνο στρατιωτική, αλλά και συμβολική διάσταση: δείχνει πως το ΝΑΤΟ δίνει πράσινο φως για βαθύτερη συνεργασία, ακόμα κι αν η Ουκρανία δεν είναι επίσημο μέλος. Είναι ένα μήνυμα προς τη Ρωσία, αλλά και προς τους ίδιους τους Ουκρανούς, ότι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του στρατού τους προχωρά και τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην τεχνολογική ισορροπία με τους αντιπάλους τους.