Σοβαρές πληροφορίες από ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων αποκαλύπτουν ότι η Μόσχα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ενός σχεδίου στη Λιβύη, που αν υλοποιηθεί, θα έχει τεράστιες συνέπειες για την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Το σχέδιο αφορά την εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων στη στρατιωτική βάση Σεμπά, την οποία ελέγχει ο στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, στην περιοχή Φεζάν. Η Σεμπά βρίσκεται περίπου 900 χλμ. από την Τρίπολη και μόλις 1.000 χλμ. από το ιταλικό νησί Λαμπεντούζα, γεγονός που τη μετατρέπει σε ιδανικό στρατηγικό σημείο για επιθέσεις με πυραύλους μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς κατά ευρωπαϊκών στόχων.
Πρόσφατα, στις 12 Μαΐου, η Τρίπολη συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του Abdulghani al-Kikli («Ghaniwa»), επικεφαλής της Υπηρεσίας Υποστήριξης Σταθερότητας, από μέλη της Ταξιαρχίας 444, που στηρίζει τον πρωθυπουργό της Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GUN) Abdulhamid Dabaiba. Αυτό το γεγονός άνοιξε τον δρόμο στον Χαφτάρ να εξουδετερώσει τις αντίπαλες πολιτοφυλακές και να προελάσει προς την Τρίπολη, με στόχο να καταλάβει ολόκληρη τη Λιβύη.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Χαφτάρ, μαζί με τον γιο του Σαντάμ, προχωρούν μεθοδικά για να εκδιώξουν τον Ντειμπά και να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της χώρας. Οι Ρώσοι υποστηρίζουν ενεργά αυτήν την προέλαση, συνεργαζόμενοι ακόμη και με τη Λευκορωσία, προκειμένου να επεκταθεί η βάση Σεμπά. Ο πραγματικός στόχος του Πούτιν και των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών είναι να εγκαταστήσουν πυραύλους στραμμένους προς την Ευρώπη, δημιουργώντας μια άμεση στρατιωτική απειλή.
Εάν η Ρωσία τοποθετήσει πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς στη Λιβύη, αυτοί θα προστατεύονται από εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας, όπως το ρωσικό Tor-M1, που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε στρατιωτική παρέλαση στη Βεγγάζη. Το Tor-M1 έχει την ικανότητα να αναχαιτίζει εχθρικούς πυραύλους, drones και χαμηλά ιπτάμενα αεροσκάφη, εξασφαλίζοντας ισχυρή αμυντική ομπρέλα γύρω από τις στρατηγικές εγκαταστάσεις.
Στο μεταξύ, η νέα συριακή κυβέρνηση με τη βοήθεια του Τραμπ προχωρά στην εκδίωξη των Ρώσων από τη στρατιωτική τους βάση στη Λατάκια, η οποία σχεδιάζεται να μετατραπεί σε εμπορικό λιμάνι υπό αμερικανικό και συριακό έλεγχο. Αυτό φαίνεται να ανησυχεί έντονα τη Μόσχα, που επιδιώκει να αποκτήσει ναυτική βάση στην Ανατολική Λιβύη, κάτι που συζητήθηκε πρόσφατα στη συνάντηση Χαφτάρ-Πούτιν στη Μόσχα.
Ένα μεγάλο ερώτημα παραμένει το πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ και ο Τραμπ σε αυτό το ρωσικό σχέδιο, ειδικά εν μέσω των εξελίξεων στο ουκρανικό μέτωπο. Είναι βέβαιο ότι ούτε η Ευρώπη ούτε το ΝΑΤΟ θα αποδεχθούν μια τέτοια ρωσική πυραυλική απειλή, και γι’ αυτό η Λιβύη αναμένεται να βρεθεί σύντομα στο επίκεντρο της διεθνούς επικαιρότητας. Επιπλέον, αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της Τουρκίας, η οποία στηρίζει την κυβέρνηση Ντειμπά και τη δυτική πλευρά, φέρνοντας ακόμη περισσότερη πολυπλοκότητα στην ήδη έκρυθμη κατάσταση.