Breaking News

Γιατί η Ελλάδα είπε «όχι» στις βρετανικές φρεγάτες Type 23

Το παρασκήνιο πίσω από την προσφορά του Ηνωμένου Βασιλείου για την πώληση των φρεγατών Type 23 στην Ελλάδα αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από μια απλή στρατιωτική συμφωνία. Από την αρχή, οι ανώτατοι αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού είχαν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση, όχι μόνο λόγω της ηλικίας και της κατάστασης των συγκεκριμένων πλοίων, αλλά και εξαιτίας των γεωπολιτικών παραμέτρων που τη συνόδευαν.

Πηγές αναφέρουν ότι οι στενές σχέσεις μεταξύ των Βρετανών και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και οι δεσμοί του Ηνωμένου Βασιλείου με τον τουρκικό αμυντικό τομέα, αποτέλεσαν αποτρεπτικό παράγοντα για την αποδοχή της προσφοράς. Οι ναύαρχοι του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εμφανίζονταν αρνητικοί στην ιδέα να αποκτηθούν πλοία που σχετίζονται με τον άξονα Άγκυρας–Λονδίνου, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να δημιουργήσει στρατηγικά ρίσκα για την Ελλάδα. Παράλληλα, έκριναν ότι οι Type 23 έχουν πλέον περιορισμένη επιχειρησιακή αξία για τις σύγχρονες ανάγκες του ελληνικού στόλου.

Η απόφαση της Ελλάδας να στραφεί προς τη Γαλλία και τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belh@rra υπογραμμίζει τη στρατηγική της επιλογή να επενδύσει σε μακροπρόθεσμες συμμαχίες και σύγχρονα οπλικά συστήματα. Η χώρα δείχνει ότι δεν επιθυμεί λύσεις «δεύτερου ραφιού», που συνοδεύονται από γεωπολιτικά βαρίδια και δεν καλύπτουν τις υψηλές επιχειρησιακές απαιτήσεις της.

Η επιλογή των Belh@rra θεωρείται σημαντική όχι μόνο για τις τεχνολογικές δυνατότητες των πλοίων, αλλά και για τη γεωπολιτική ισχύ που φέρνει η στενότερη συνεργασία με τη Γαλλία. Με αυτή την απόφαση, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της στο ευρωπαϊκό αμυντικό πλαίσιο και παράλληλα στέλνει μήνυμα ότι δεν θα εμπιστευθεί οπλικά συστήματα που σχετίζονται με χώρες που διατηρούν στενούς δεσμούς με την Τουρκία.

Η πρόταση των Βρετανών, αν και φαινομενικά συμφέρουσα από οικονομική άποψη, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το στρατηγικό φίλτρο του ελληνικού επιτελείου. Οι επιτελείς φαίνεται να δίνουν προτεραιότητα όχι μόνο στο κόστος, αλλά και στο ποιοι είναι οι σύμμαχοι πίσω από τα οπλικά συστήματα που εντάσσονται στο Πολεμικό Ναυτικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό για τον εκσυγχρονισμό του στόλου, με έμφαση στην ποιότητα, τη διαλειτουργικότητα με συμμαχικές δυνάμεις και την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η επιλογή των Belh@rra συνδέεται άμεσα με τις ευρύτερες στρατηγικές επιδιώξεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι απλώς με μια εφήμερη ανάγκη ενίσχυσης του στόλου.

Επιπλέον, το ζήτημα έχει και διπλωματικές διαστάσεις, αφού η συνεργασία με τη Γαλλία έχει δώσει ήδη απτά αποτελέσματα σε επίπεδο κοινών στρατιωτικών ασκήσεων, ανταλλαγής πληροφοριών και ευρωπαϊκής αμυντικής συνοχής. Έτσι, η Ελλάδα στέλνει το μήνυμα ότι επενδύει σε συμμαχίες που έχουν βάθος και προοπτική, απορρίπτοντας επιλογές που θα μπορούσαν να την παγιδεύσουν σε ασταθείς ισορροπίες.