Breaking News

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απειλούν να ακυρώσουν τη συμφωνία με τις ΗΠΑ για τα F-35

άΤα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) απείλησαν ότι θα προβούν στην προσωρινή ακύρωση της αγοράς των αμερικανικών μαχητικών τύπου F-35, καθώς οι προϋποθέσεις που θέτουν οι ΗΠΑ για την απόκτησή τους είναι πολύ αυστηρές.

Έτσι, «Τα ΗΑΕ ενημέρωσαν τις ΗΠΑ ότι διακόπτουν προσωρινά τις συνομιλίες, με σκοπό την απόκτηση 50 μαχητικών F-35, καθώς οι τεχνικές απαιτήσεις, οι λειτουργικοί περιορισμοί και μια ανάλυση του κόστους έναντι των κερδών οδήγησαν σε μία επανεκτίμηση».

Πάντως η χώρα του Κόλπου διαθέτει εναλλακτικές λύσεις, αφού λίγο νωρίτερα στις αρχές Δεκεμβρίου προχώρησε σε υπογραφή της συμφωνίας με τους Γάλλους για την προμήθεια 80 μαχητικών αεροσκαφών Rafale έναντι του ποσού των 14 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν ο προμηθευτής στρατιωτικού και αμυντικού υλικού που προτιμούν τα ΗΑΕ και παρά την αναστολή των συζητήσεων για τα μαχητικά F-35, μία αποστολή των Εμιράτων θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ουάσινγκτον για συνομιλίες.

Από την πλευρά τους οι Αμερικάνοι δια στόματος του εκπροσώπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι ανέφεραν πως «Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επιλύσουμε όλα τα προβλήματα και είναι χρήσιμο να συζητούνται τα προαπαιτούμενα πριν από τη μεταφορά τεχνολογίας όπως και η προστασία των αμερικανικών αμυντικών όπλων».

Ας μην ξεχνάμε πως οι ΗΠΑ επιμένουν στην τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων, με σκοπό τη διασφάλιση ότι τα μαχητικά F-35 δεν θα αποτελέσουν αντικείμενο της κινεζικής κατασκοπείας. Επίσης, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα ΗΑΕ επιθυμούσαν την απόκτηση F-35 και μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 «Reaper», αλλά το Ισραήλ είχε φέρει σθεναρή αντίσταση. Λαμβάνοντας δικαιώσεις από την αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού.

Θυμίζουμε ότι η πώληση είχε εγκριθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, μετά τη συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων των ΗΑΕ με το Ισραήλ, και αφορούσε 50 μαχητικά F-35, 18 μη επανδρωμένα MQ-9 και πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους, συνολικής αξίας 23 δισεκ. δολαρίων.