Breaking News

Έρχεται Ανατροπή στο Αιγαίο; Το τουρκικό ναυτικό ενισχύεται επικίνδυνα μετά την καθέλκυση του 3ου υποβρυχίου κλάσης Reis

Στις 29 Μαΐου 2025, η Τουρκία ανακοίνωσε την καθέλκυση του TCG MURATREİS (S-332), του τρίτου υποβρυχίου κλάσης Reis, μέσω ανάρτησης της Τουρκικής Υπηρεσίας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSB). Πρόκειται για ένα σύγχρονο υποβρύχιο επίθεσης με σύστημα πρόωσης AIP (Air-Independent Propulsion), που κατασκευάζεται στο πλαίσιο του Έργου Υποβρυχίων Νέου Τύπου (Yeni Tip Denizaltı Projesi – YTNM). Η εξέλιξη αυτή θεωρείται σημαντικό βήμα στο σχέδιο της Τουρκίας για την ενίσχυση του πολεμικού της ναυτικού.

Η καθέλκυση έγινε στο ναυπηγείο Gölcük, σηματοδοτώντας την είσοδο του υποβρυχίου στη φάση δοκιμών, με στόχο να τεθεί σε επιχειρησιακή λειτουργία το 2026. Τα υποβρύχια της σειράς αυτής βασίζονται στο γερμανικό μοντέλο Type 214, αλλά έχουν προσαρμοστεί στις ανάγκες της Τουρκίας και φέρουν την ονομασία Type 214TN. Πρόκειται για ντιζελοηλεκτρικά υποβρύχια με τεχνολογίες αιχμής, που τα καθιστούν ιδιαίτερα αθόρυβα και ικανά για μακροχρόνιες υποβρύχιες αποστολές.

Το πρόγραμμα, αξίας περίπου 2,06 δισεκατομμυρίων ευρώ, ξεκίνησε επίσημα το 2009 και περιλαμβάνει τη συνεργασία της Τουρκίας με γερμανικές εταιρείες όπως η ThyssenKrupp Marine Systems. Ωστόσο, η Τουρκία έχει ενσωματώσει ισχυρή εγχώρια βιομηχανική συμμετοχή: κορυφαίες εταιρείες όπως οι ASELSAN, HAVELSAN, STM, AYESAŞ, TÜBİTAK, Koç Savunma και Mil SOFT έχουν αναλάβει κρίσιμα συστήματα, από τον ηλεκτρονικό πόλεμο έως το λογισμικό μάχης.

Μέχρι το 2029, το τουρκικό ναυτικό θα διαθέτει έξι υποβρύχια κλάσης Reis. Το TCG Piri Reis (S-330) τέθηκε σε υπηρεσία το 2024, ενώ το δεύτερο, TCG Hızır Reis (S-331), αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2025. Στη συνέχεια ακολουθούν τα TCG Aydın Reis, TCG Seydi Ali Reis και TCG Selman Reis, ενισχύοντας περαιτέρω τον τουρκικό στόλο.

Τα υποβρύχια αυτά ξεχωρίζουν για την τεχνολογία κυψελών καυσίμου PEM, που επιτρέπει επιχειρήσεις έως και 20 ημέρες υποβρυχίως χωρίς ανάδυση. Με μήκος 68,3 μέτρα, πλάτος 6,3 μέτρα και ικανότητα κατάδυσης πέραν των 400 μέτρων, αναπτύσσουν ταχύτητες άνω των 20 κόμβων. Είναι εξοπλισμένα με 8 τορπιλοσωλήνες 533 χιλιοστών, που μπορούν να εκτοξεύσουν τορπίλες ROKETSAN Akya, πυραύλους Harpoon και στο μέλλον τούρκικα όπλα όπως οι Atmaca και Gezgin.

Σήμερα, ο υποβρύχιος στόλος της Τουρκίας αριθμεί 13 ενεργά σκάφη, συνδυάζοντας παλαιότερες και σύγχρονες πλατφόρμες. Παράλληλα, η Άγκυρα επενδύει στο πρόγραμμα MILDEN (Milli Denizaltı), το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη εγχώριων υποβρυχίων AIP. Το πρώτο MILDEN κατασκευάζεται ήδη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης τη δεκαετία του 2030.

Η ανάπτυξη αυτών των δυνατοτήτων δίνει στην Τουρκία στρατηγικό πλεονέκτημα σε κρίσιμες θαλάσσιες περιοχές όπως το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος. Τα υποβρύχια, αόρατα και έτοιμα για αιφνιδιαστικά χτυπήματα, αποτελούν βασικό εργαλείο του τουρκικού ναυτικού δόγματος, ενισχύοντας το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Αυτή η στρατηγική κλιμάκωση θέτει την Ελλάδα και άλλες χώρες της περιοχής σε αυξημένη επιφυλακή, καθώς η Τουρκία αναδεικνύεται σε ισχυρή περιφερειακή ναυτική δύναμη.