Breaking News

Το μεγάλο “δώρο” του Τραμπ στη Wall Street: Τι αλλάζει στις τράπεζες

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αναμένεται να φέρει χαμόγελα στη Wall Street, καθώς προχωρά στη χαλάρωση κανονισμών που είχαν επιβληθεί στις μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Η βασική αλλαγή αφορά τον περιορισμό του ποσού κεφαλαίου που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ώστε να μπορούν να αντέξουν πιθανές οικονομικές αναταράξεις.

Σύμφωνα με το Politico, η πρωτοβουλία αυτή επεξεργάζεται από κοινού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed), η Υπηρεσία Ελέγχου Νομισματικών Υποθέσεων (OCC) και η Ομοσπονδιακή Ασφαλιστική Καταθέσεων (FDIC) και αναμένεται να παρουσιαστεί μέσα στους επόμενους μήνες. Όπως τονίζουν άτομα με γνώση των συζητήσεων, πρόκειται για μία από τις πιο κεντρικές ρυθμιστικές προσπάθειες της κυβέρνησης, με στόχο να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.

Ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, χαρακτήρισε αυτή τη μείωση ως «κορυφαία προτεραιότητα», υποστηρίζοντας ότι θα επιτρέψει στις τράπεζες να δραστηριοποιηθούν πιο δυναμικά στην αγορά κρατικών ομολόγων, στηρίζοντας έμμεσα τις δημοσιονομικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε, ο Μπέσεντ δήλωσε ότι επιδιώκεται η μείωση ή ακόμη και η κατάργηση του συμπληρωματικού δείκτη μόχλευσης (supplementary leverage ratio), κάτι που θα μπορούσε να μειώσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων έως και 0,6 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος χρόνου.

Αυτός ο περίφημος δείκτης αποτελεί έναν μηχανισμό ασφαλείας που υποχρεώνει τις τράπεζες να έχουν ένα ελάχιστο επίπεδο κεφαλαίου σε σχέση με το συνολικό ενεργητικό τους, ανεξάρτητα από το πόσο ριψοκίνδυνες θεωρούνται οι επενδύσεις τους (ακόμη και αν πρόκειται για κρατικά ομόλογα). Οι τραπεζίτες και οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν τον κανόνα αυτόν υπερβολικά περιοριστικό, καθώς μειώνει τη δυνατότητα των τραπεζών να δραστηριοποιηθούν πιο έντονα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η χαλάρωση του κανόνα θα δώσει ώθηση στη ζήτηση κρατικών ομολόγων, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση επιτοκίων. Ο Μπέσεντ ανέφερε ότι αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αγοράσουν περισσότερους τίτλους, πιέζοντας περαιτέρω προς τα κάτω τις αποδόσεις κατά 0,3 έως 0,6 ποσοστιαίες μονάδες με το πέρασμα του χρόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εξαίρεση στον δείκτη μόχλευσης είχε τεθεί προσωρινά σε ισχύ το 2020 λόγω της πανδημίας, αλλά έληξε τον Μάρτιο του 2021. Τώρα, οι ρυθμιστικές αρχές εξετάζουν αν θα επαναφέρουν την εξαίρεση ή αν θα αναθεωρήσουν τον υπολογισμό ώστε να μειωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών.