Η κρίση ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία αγγίζει νέα επικίνδυνα επίπεδα, καθώς μέσα σε λίγες μόνο ώρες σημειώθηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις σε ρωσικό έδαφος. Αυτές οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση δύο γεφυρών στις περιοχές Μπριάνσκ και Κουρσκ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, προκαλώντας εκτροχιασμούς τρένων, τουλάχιστον επτά θανάτους και δεκάδες τραυματίες. Οι ρωσικές αρχές κάνουν λόγο για σαμποτάζ και δείχνουν ξεκάθαρα προς το Κίεβο, αν και η Ουκρανία δεν έχει προβεί σε επίσημη δήλωση.
Αυτές οι εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που διπλωματικές πρωτοβουλίες – κυρίως από την Τουρκία – επιχειρούν να οργανώσουν μια νέα συνάντηση Ρωσίας–Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, οι τελευταίες επιθέσεις απειλούν να τορπιλίσουν κάθε ελπίδα ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως σημειώνουν αναλυτές.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερωνόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας από τις υπηρεσίες ασφαλείας για τις εκρήξεις, ενώ η ρωσική κυβέρνηση επιμένει ότι η κατάρρευση των γεφυρών ήταν αποτέλεσμα «παράνομων ενεργειών». Μάλιστα, οι πρώτες αναλύσεις δείχνουν πως οι γέφυρες ανατινάχθηκαν εσκεμμένα.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι οι περιοχές όπου σημειώθηκαν οι δολιοφθορές βρίσκονται μόλις 100 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Επιπλέον, η Ρωσία αναφέρει πως στο παρελθόν είχαν καταγραφεί παρόμοιες πράξεις δολιοφθοράς, με νεαρούς δράστες να καταδικάζονται σε αυστηρές ποινές κάθειρξης, συχνά κατηγορούμενοι ότι δρούσαν υπέρ της Ουκρανίας.
Παράλληλα, στο μέτωπο των μαχών, οι ρωσικές δυνάμεις σημειώνουν σημαντικές προόδους τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα της Ουκρανίας. Η κατάληψη της Νόβοπιλ επιτρέπει στη Ρωσία να ενισχύσει την παρουσία της στο νότιο Ντονμπάς, ενώ εντείνονται οι πιέσεις σε στρατηγικές περιοχές όπως η Ζαπορίζια και το Ντνίπρο.
Στο βόρειο μέτωπο, οι ρωσικές δυνάμεις προωθούνται προς τις πόλεις-κλειδιά Σλαβιάνσκ, Κραματόρσκ, Λίμαν και Κουπιάνσκ, ενώ καταγράφονται προελάσεις και στην περιφέρεια του Σούμι. Η Ρωσία φαίνεται να επιδιώκει τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης που θα προστατεύει τα δικά της σύνορα.
Απέναντι σε αυτήν την προέλαση, η ουκρανική κυβέρνηση αναγκάστηκε να διατάξει εκκενώσεις σε συνολικά 213 οικισμούς στην περιοχή Σούμι, για την ασφάλεια των αμάχων. Παρά τη σιωπή της Ουκρανίας για τις επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος, σε ορισμένες περιπτώσεις έχει δηλώσει ικανοποίηση, θεωρώντας τέτοιες πράξεις ως θεμιτά αντίποινα.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, καθώς η πιθανότητα για ειρηνευτική διευθέτηση απομακρύνεται, με τους φόβους μιας περαιτέρω κλιμάκωσης να γίνονται ολοένα εντονότεροι.