Την επιθυμία της Άγκυρας για «δίκαιη μοιρασιά» του πλούτου του Αιγαίου επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος τόνισε πως η συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν «θετική και αποτελεσματική».
Στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk, o κ. Ακάρ ανέφερε πως η Αγκυρα περιμένει τη συνέχιση αυτών των προσπαθειών για την προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. «Θέλουμε ειρήνη και σταθερότητα. Επιθυμούμε να γίνει δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου. Αυτή είναι η επιθυμία μας, είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό. Αυτό εκφράσαμε και περιμένουμε θετικές εξελίξεις από τη γειτονική μας Ελλάδα», δήλωσε.
Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Hurriyet, αναφέρθηκε και στις συναντήσεις που είχε με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο και ανέφερε ότι «είπα στον Έλληνα ομόλογό μου ελάτε να μιλήσουμε μαζί για τα θέματα. Oταν δεν μπορούμε να τα λύσουμε μεταξύ μας, τότε μπαίνουν άλλοι στη μέση. Μην το επιτρέψουμε».
Ο Ακάρ υποστήριξε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι σημαντικά, καθώς εξέφρασε την άποψη ότι «υπάρχουν θέματα που χρονίζουν και έχουν βάθος. Υπάρχουν θέματα που αφορούν την Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό. Υπάρχουν θέματα οικονομικά, θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, του FIR. Αυτά τα θέματα έχουν ιστορικό υπόβαθρο, θέλουν εξειδίκευση. Πρέπει να μιλήσουν οι εμπειρογνώμονες. Θα λυθούν πιο εύκολα, θα κατανοηθούν πιο εύκολα».
Eν τω μεταξύ, στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Turkiye, το οποίο έχει τίτλο «Ειρήνη αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο», γίνεται αναφορά σε σενάρια συνεργασίας της Τουρκίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, και προκαλεί εντύπωση πως στο ίδιο δημοσίευμα Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας της Τουρκίας και με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Συγκεκριμένα, η τουρκική εφημερίδα μιλάει για το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «συμμαχίας φυσικού αερίου» στην περιοχή και για το ενδεχόμενο υπογραφής συμφωνιών θαλάσσιων περιοχών ευθύνης στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ κάποιων χωρών της περιοχής. Είναι η πρώτη φορά που στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύεται σενάριο συνεργασίας της Άγκυρας με τη Λευκωσία.