Breaking News

“ΜΕ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗ” από Μπάιντεν στην Αίγυπτο C-130 & Land Based Radar

Όπως μεταδίδει σήμερα ο ειδησεογραφικός ιστότοπος CNN.com το αμερικανικό Πεντάγωνο εχθές Τρίτη ενέκρινε μεγάλες πωλήσεις στρατιωτικού εξοπλισμού (FMS) με προορισμό το Κάιρο μεταγωγικών αεροσκαφών και συστημάτων ραντάρ, υπό το φόντο της αυξανόμενης ανησυχίας γύρω από την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αίγυπτο.

Αναλυτικότερα, η κυριότερη πιθανή πώληση αφορά 12 τετρακινητήρια μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου «C-130 J Super Hercules» και συναφούς εξοπλισμού, με εκτίμηση αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Αμυντικής Συνεργασίας (DSCA) του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών αυτή η Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (Foreign Military Sale – FMS) θα επιτρέψει «τη βελτίωση των δυνατοτήτων της Αιγύπτου για την αντιμετώπιση τρεχουσών και μελλοντικών απειλών με τη χορήγηση υποστήριξης στις δυνάμεις της», και πιο συγκεκριμένα «τη μεταφορά εφοδίων, εξοπλισμού και προσωπικού για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και ναυτικές περιπολίες».

Η δεύτερη πιθανή πώληση αφορά τρία συστήματα ραντάρ αντιαεροπορικής άμυνας τύπου «SPS-48 Land Based Radar», μαζί με σχετικό εξοπλισμό και υλικοτεχνική υποστήριξη, εκτιμώμενης αξίας 335 εκατομμυρίων δολαρίων.

Και ενώ τα παραπάνω αποτελούν πιθανές πωλήσεις προς τον Κάιρο, την ίδια στιγμή υψώνονται δυνατότερες φωνές διαμαρτυρίας στην Ουάσινγκτον για τον τρόπο μεταχείρισης των αντιπολιτευόμενων από την κυβέρνηση του προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, καθώς, όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ, στις αιγυπτιακές φυλακές βρίσκονται τουλάχιστον 60.000 πολιτικοί κρατούμενοι.

Πάντως η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν διατηρεί και για το έτος 2022 τον ίδιο προϋπολογισμό με πέρυσι, δηλαδή 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια, σε ό,τι αφορά τη διμερή βοήθεια, κυρίως στρατιωτική, που προορίζει για το Κάιρο.

Αξίζει να αναφερθεί πως την προηγούμενη εβδομάδα ο σύμβουλος ενεργειακής ασφάλειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χόχσταϊν άφησε «ανοιχτό παράθυρο» για αγωγό Αιγύπτου – Ελλάδας, μέσω Κρήτης, και άλλων μικρότερων σε έκταση αγωγών, αντί του αγωγού φυσικού αερίου EastMed και εκτίμησε πως τα έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο, που στηρίζουν οι ΗΠΑ, μπορεί επίσης να προκαλέσουν την αντίδραση της Τουρκίας, αλλά, όπως ξεκαθάρισε, αλλά «αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να στηρίξουμε κάτι το οποίο είναι σωστό».

Φαίνεται λοιπόν πως οι ΗΠΑ κρατούν «με νύχια και με δόντια» την Αίγυπτο, καθώς αντιλαμβάνονται πως συνιστά έναν ζωτικό εταίρο, τον οποίο θέλουν οπωσδήποτε να πάρουν από την αγκαλιά της Ρωσίας.