Τα Μέσα Ενημέρωσης της Γερμανίας αναφέρθηκαν στην απόφαση της Ελλάδας να ταχθεί στο πλευρό του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA) Χαλίφα Χαφτάρ, προσκαλώντας τον για συνάντηση στην Αθήνα, ελπίζοντας πως η φιλοτουρκική Κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ Αλ Σαράτζ σύντομα θα ανήκει πια στο παρελθόν, όπως και το «Μνημόνιο Συναντίληψης» για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη.
Μετά το πέρας της Διάσκεψης του Βερολίνου, ο LNA σε μήνυμά του στο «Twitter» εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την ελληνική ηγεσία, που αν και δεν ήταν παρούσα, η διπλωματική παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Ν. Δένδια στάθηκε ιδιαίτερα ευεργετική για το Λιβυκό Λαό.
Στην προσπάθεια του γερμανικού Τύπου να εξηγήσει τη «στροφή» της Ελλάδας προς τον Χ. Χαφτάρ, η «Süddeutsche Zeitung» αναφέρει πως η χώρα μας έχει θυμώσει με την κυβέρνηση της Τρίπολης, η οποία συνυπέγραψε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν συμφωνία, με σκοπό την από κοινού εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου στην περιοχή της Μεσογείου, δίχως να ληφθούν υπόψη τα ελληνικά νησιά, ενώ η κυβέρνηση των Αθηνών έχει εξοργιστεί, λόγω της μη πρόσκλησής της στη Διάσκεψη του Βερολίνου.
Ως εκ τούτου, «η Αθήνα θεωρεί ότι ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου, στρεφόμενη έτσι προς τον Χαφτάρ», σημειώνει το δημοσίευμα, ενώ υπενθυμίζει πως η συμφωνία των θαλασσίων συνόρων νοτίως της Κρήτης είναι «άκυρη» για την Ελλάδα, την στιγμή που ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοινώνει την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή και με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι θα προβεί σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, με έμφαση στη διπλωματία.