Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκαν επισήμως τα εγκαίνια του νέου αγωγού φυσικού αερίου «TurkStream» μεταξύ του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν και του Τούρκου ομολόγου του Ρ.Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη σε πανηγυρικό κλίμα.
Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο έσπευσε να δηλώσει την «αντίθεσή» του για το εν λόγω ενεργειακό project, καθώς σύμφωνα με την εκτίμησή του λειτουργεί «υπονομευτικά» για την ενεργειακή ασφάλεια των χωρών της Ευρώπης.
Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τα νέα ενεργειακά δεδομένα που προέκυψαν, ανέφερε πως τόσο ο αγωγός «Nord Stream 2» όσο και ο «TurkStream» παρέχουν τη δυνατότητα στη Ρωσία να αντλήσει πολλαπλά οφέλη, αφενός «διαιρώντας» την Ευρώπη και αφετέρου λειτουργώντας ως μοχλός άσκησης πολιτικής και οικονομικής «πίεσης» στα ευρωπαϊκά κράτη, κυρίως στην Ουκρανία.
Η αμερικανική γερουσία έχει ήδη προβεί προς την έγκριση ενός αμυντικού νομοσχεδίου για επιβολή κυρώσεων προς τις εταιρείες που εκμεταλλεύονται αγωγούς, αποσκοπώντας στην αποτροπή των «επιθετικών κινήσεων» της Μόσχας.
Ωστόσο, από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιτίθεται στη “δέσμη” των αμερικανικών μέτρων και μάλιστα η ίδια η Γερμανική κυβέρνηση προχώρησε στο χαρακτηρισμό των επιβεβλημένων κυρώσεων ως «εσωτερική παρέμβαση στο κράτος».