Η Άγκυρα απέστειλε τα προηγούμενα 24ωρα ρηματικές διακοινώσεις προς την Ελλάδα, το Ισραήλ (σσ. στις πρεσβείες των δύο χωρών στην Τουρκία) και την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) (σσ. στην Αντιπροσωπεία της Κομισιόν στην τουρκική πρωτεύουσα) – όχι όμως και προς την Κυπριακή Δημοκρατία την οποία δεν αναγνωρίζει – με τις οποίες διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την απόφαση υπογραφής, την περασμένη Δευτέρα 8 Μαρτίου, του Μνημονίου Συναντίληψης (MoU) από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ με σκοπό τον σχεδιασμό και την κατασκευή του υποθαλασσίου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης των τριών χωρών με την ονομασία «Euroasia Interconnector».
Η κίνηση αυτή της Άγκυρας ήλθε λίγο πριν από την άφιξη στην Αθήνα της τουρκικής αντιπροσωπείας για την πραγματοποίηση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών την Τρίτη 16 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι την επομένη, Τετάρτη 17 Μαρτίου, θα διεξεχθούν και πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και του τούρκου μονίμου υφυπουργού Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ.
Παρά την απόπειρα της Άγκυρας να μεταβάλλει το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών και να τους προσδώσει «πολιτικό κέλυφος» με τη μονομερή μετονομασία τους σε «συμβουλευτικές», η Αθήνα δεν πρόκειται να αποστεί από την πάγια θέση της ότι οι επαφές είναι τεχνικές και μη δεσμευτικές.
Σε σχέση με τον «Euroasia Interconnector», πρόκειται για ένα έργο που έχει συμπεριληφθεί στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest – PCI) της ΕΕ, κάτι όμως που δεν πτοεί την Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί με βάση τις προβλέψεις της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και πιο συγκεκριμένα το Άρθρο 79(3) της Σύμβασης – που η Άγκυρα δεν έχει πάντως υπογράψει.
Επιπλέον, η Άγκυρα θεωρεί ότι στη θαλάσσια περιοχή από την οποία προβλέπεται να περάσει το καλώδιο, μεταξύ Κύπρου και Κρήτης, έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα, για τα εξωτερικά όρια της οποίας έχει μάλιστα μονομερώς καταθέσει συντεταγμένες στα Ηνωμένα Έθνη.
Η αντίδραση της Άγκυρας θα πρέπει να θεωρηθεί και προάγγελος πιθανών ανάλογων αντιδράσεών της σχετικά με την έλευση του αγωγού φυσικού αερίου East Med από την ίδια θαλάσσια περιοχή.