Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο της Λιβύης, καθώς ο πρόεδρος της Τουρκίας φαίνεται διατεθειμένος να προχωρήσει προς την αναβολή αποστολής τουρκικών στρατευμάτων στην περιοχή, μόνο εάν και οι δυνάμεις του LNA που υποστηρίζουν τον Χαλίφα Χαφτάρ τερματίσουν τις επιθέσεις εναντίον της Κυβέρνησης της Τρίπολης.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κ. Φουάτ Οκτάι σε δηλώσεις του στο πρακτορείο «Anadolu» είπε πως η ψήφιση του νομοσχεδίου από το τουρκικό κοινοβούλιο θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Τρίπολης Φαγιέζ Αλ Σαράτζ είχε αιτηθεί από την Άγκυρα στρατιωτική συνδρομή, ύστερα και από την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών στην περιοχή της Μεσογείου.
Ήδη η Τουρκία προέβη στην προμήθεια στρατιωτικού υλικού στην κυβέρνηση του GNA, ενώ είχε προηγηθεί «εμπάργκο» των Ηνωμένων Εθνών, αλλά είναι «στριμωγμένη» και κυριολεκτικά με την «πλάτη στον τοίχο», καθώς στην απέναντι πλευρά βρίσκεται η Διεθνής Κοινότητα, η οποία έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή της στους επεκτατικούς σχεδιασμούς του Τούρκου Προέδρου.
Παράλληλα, η αρνητική στάση της Μόσχας και των ΗΠΑ αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη, αλλά και η πρόσφατη σύγκληση του Αραβικού Συνδέσμου από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ-Σίσι, με σκοπό την καταδίκη της Άγκυρας, ενδέχεται να οδηγήσει τη γείτονα να το «ξανασκεφτεί», προτού αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις στον Φαγιέζ Αλ Σαράτζ.
Εν τέλει, οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τουρκίας κ. Φουάτ Οκτάι να αποτελούν και έναν διπλωματικό ελιγμό της Άγκυρας, προκειμένου να βολιδοσκοπηθούν οι ενέργειες του αντιπάλου, δίνοντας προτεραιότητα σε αυτή τη φάση στην επίλυση του ζητήματος στο Ιντλίμπ της βόρειας Συρίας.
Οι υπογραφές για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» την ερχόμενη Πέμπτη αδιαμφισβήτητα θα καθορίσουν τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αφού Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ στήνουν «μπλόκο» στην πρόσφατη παράνομη συμφωνία Άγκυρας και Τρίπολης, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα ότι οι χώρες δεν θα μείνουν αδρανείς στην εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων, συγκροτώντας ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας στα θαλάσσια σύνορά τους, τα οποία διαρκώς αμφισβητούνται από την Τουρκία.