Breaking News

Αυτοί είναι οι τρεις “γιγάντιοι” αγωγοί φυσικού αερίου που εγκαινιάζει η Ρωσία

Αδιαμφισβήτητα η Ρωσία συνιστά τον πρώτο εξαγωγέα φυσικού αερίου παγκοσμίως, καθώς ο ρωσικός κολοσσός «Gazprom» θα εγκαινιάσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα τρεις νέους αγωγούς που θα την συνδέσουν με την Τουρκία, τη Γερμανία, αλλά και την Κίνα.

Ο αγωγός Δύναμη της Σιβηρίας

Ο εν λόγω αγωγός που εγκαινιάστηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2019, διασχίζει απόσταση 2.000 χιλιομέτρων από κωνοφόρα δάση και παγωμένη γη, συνδέοντας τα κοιτάσματα της Αν. Σιβηρίας με τα σύνορα της Κίνας, στην περιοχή του Αμούρ.

Η ολοκλήρωση του κινεζικού τμήματος αναμένεται το 2022-2023, με σκοπό τη μεταφορά 38 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ανά έτος στη Σαγκάη, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του κινεζικού κολοσσού.

Ο αγωγός «Δύναμη της Σιβηρίας», μπορεί να κατασκευάστηκε υπό ακραίες συνθήκες, ωστόσο, αντιπροσωπεύει το χέρι που έτεινε ο Ρώσος Πρόεδρος προς την Κίνα, τη στιγμή που οι σχέσεις της Μόσχας με τη Δύση δεν διάγουν και την καλύτερη περίοδο, εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης.

Ο αγωγός Nord Stream 2

Στα σχέδια του ρωσικού κολοσσού ενέργειας βρίσκεται η Ευρώπη, καθώς παρά τις εντάσεις με τη γηραιά ήπειρο ο αγωγός Nord Stream 2, που φθάνει στην Γερμανία, θα έχει τη δυνατότητα τροφοδότησης της Βόρειας και της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας 55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων σε ετήσια βάση, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Όπως αναμενόταν το σχέδιο αυτό καταγγέλθηκε από τους Ουκρανούς, τους Πολωνούς, τις Βαλτικές χώρες, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, το κόστος του αγωγού ανήλθε στα 9,5 δισεκατομμύρια ευρώ με πηγές χρηματοδότησης την Gazprom (με ποσοστό 50%) και από τους Ευρωπαίους, ήτοι, τις γερμανικές Wintershall Uniper, την αγγλο-ολλανδική Shell, την γαλλική Engie και την αυστριακή OMV.

Ο αγωγός έχει ολοκληρωθεί κατά 80%, αλλά με την καθυστέρηση της άδειας της Δανίας για την διέλευση των υδάτων, η ημερομηνία λειτουργίας του δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν στη διάρκεια του χειμώνα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβόλαιο που είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ευρώπη λήγει στο τέλος του έτους και ως εκ τούτου, υπάρχει πίεση για έναρξη της λειτουργίας του, προκειμένου να μην ξαναζήσει η Ευρώπη διακοπής τροφοδοσίας στην καρδιά του χειμώνα.

Ο αγωγός TurkStream

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινιάζουν τον προσεχή Ιανουάριο τον αγωγό TurkStream, ο οποίος παρακάμπτοντας την Ουκρανία, θα μεταφέρει ετησίως 31,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα σε μήκος 930 χιλιομέτρων.

Το ένα μέρος του εν λόγω αγωγού θα έχει κατεύθυνση την Τουρκία και το άλλο στην νότια και νοτιοανατολική Ευρώπη. Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η κατασκευή του έργου πραγματοποιείται υπό ηπιότερες μετεωρολογικές συνθήκες, ενώ η συμφωνία πρόθεσης ανάμεσα στην «Gazprom» και την «Botas» υπεγράφη το 2014, πριν επιδεινωθούν οι ρωσοτουρκικές σχέσεις λόγω της κατάρριψης ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους το 2015.

Το συμβόλαιο ωστόσο, υπογράφτηκε στα τέλη του 2016 από τους 2 ηγέτες, συμβολίζοντας την επαναπροσέγγιση μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, την ίδια στιγμή που οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι τεταμένες.