«Χαλί φαίνεται να στρώνουν» οι Ηνωμένες Πολιτείες με σκοπό την προμήθεια υπερσύγχρονων μαχητικών τύπου F-35 στην Ελλάδα, όπως μαρτυρεί το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) που επιψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία (89-10) στην Ολομέλεια της Γερουσίας, ενώ την ίδια στιγμή, η Τουρκία, η οποία συμμετείχε στο πρόγραμμα ανάπτυξης των εν λόγω μαχητικών προσώρας «μένει εκτός».
Στο συγκεκριμένο πακέτο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ. Ως εκ τούτου, το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν.
Στο πλαίσιο αυτό, το Κογκρέσο πιστεύει ότι η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα πρέπει να παράσχει άμεσα δάνεια στην Ελλάδα για την προμήθεια αμυντικών ειδών και υπηρεσιών σχεδιασμού και κατασκευής σύμφωνα με την ισχύ του άρθρου 23 του Νόμου περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων (AECA) για την υποστήριξη της περαιτέρω ενίσχυσης των στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας.
Ειδικότερα, το νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Και αυτό επειδή το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό.
Παράλληλα, εκτιμά ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παραμείνουν προσηλωμένες στη στήριξη της ασφάλειας και της ευημερίας της. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να υπάρξει εμβάθυνση των προσπαθειών συνεργασίας και υποστήριξης του εκσυγχρονισμού του ελληνικού στρατού.
Τέλος, οι ναυτικές συνεργασίες με την Ελλάδα στον κόλπο της Σούδας και στην Αλεξανδρούπολη είναι αμοιβαία επωφελείς για την εθνική ασφάλεια τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ελλάδας και γι’ αυτό θα πρέπει, κατά περίπτωση, να υποστηριχθεί η πώληση μαχητικών F-35 Joint Strike Fighters στην Ελλάδα, όπως και οι κοινές ασκήσεις συνεργασίας για τη θαλάσσια ασφάλεια με την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ.