Νέο, μεγάλο ενεργειακό deal της Τουρκίας με την αμερικανική εταιρεία ενέργειας ExxonMobil βρίσκεται στα σκαριά για την αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Ενέργειας Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ στους «Financial Times», o τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει να περιορίσει την ενεργειακή εξάρτηση της Τουρκίας από οποιονδήποτε μεμονωμένο προμηθευτή, δηλαδή τη Ρωσία, επιδιώκοντας να οικοδομήσει ένα «νέο χαρτοφυλάκιο εφοδιασμού».
O τούρκος υπουργός Ενέργειας ανέφερε ακόμη ότι οι εμπορικοί όροι της συμφωνίας με την Exxon βρίσκονται προσώρας υπό συζήτηση και θα αφορούν την παροχή 2,5 εκατομμυρίων τόνων φυσικού αερίου (LNG) ανά έτος με κόστος άνω του 1 δις δολαρίων. Η γείτονα χώρα λοιπόν επιδιώκει την «διαφοροποίηση» των προμηθειών φυσικού αερίου πριν από τη λήξη ορισμένων από τα μακροπρόθεσμά συμβόλαιά της με τη Ρωσία το 2025 και του Ιράν το 2026 αντίστοιχα και ίσως κάποιοι θα μπορούσαν να πουν για «άδειασμα» της Άγκυρας στη Μόσχα.
Πάντως, η Τουρκία βρίσκεται σε συνομιλίες με τις ΗΠΑ, γεγονός που σηματοδοτεί τη βελτίωση των σχέσεών τους, ιδιαίτερα αφότου η Άγκυρα απέσυρε το βέτο που άσκησε για την ένταξη της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, αλλά και τη συμφωνία με την Ουάσιγκτον για την μελλοντική πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Με άλλα λόγια, οι τελευταίες εξελίξεις υποδεικνύουν πως η πρόθεση της Τουρκίας είναι να επανατοποθετηθεί ως περιφερειακός ενεργειακός κόμβος, καθώς η νέα συμφωνία μπορεί να διαρκέσει για μια δεκαετία. Βέβαια, η Άγκυρα επί του παρόντος έχει συνάψει μακροπρόθεσμες συμφωνίες προμήθειας LNG με την Αλγερία και το Ομάν.
Ωστόσο, το ντιλ του Ερντογάν με τις ΗΠΑ για το φυσικό αέριο συνιστά μια αξιοσημείωτη εξέλιξη, καθώς ο Ερντογάν έχει ξεδιπλώσει το πλέγμα των ενεργειακών του συμμαχιών σε διάφορες κατευθύνσεις, ακόμη και με αντίπαλους «παίκτες» του παγκόσμιου χάρτη.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γείτονα Τουρκία έχει ήδη ξεκινήσει δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης μιας μεγάλης τοποθεσίας φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και γεωτρήσεων πετρελαίου στα νοτιοανατολικά της χώρας, αλλάζοντας έτσι αρκετά το παιχνίδι της ενέργειας υπέρ της.