Η επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, στην Κίνα για τρεις ημέρες σηματοδοτεί μια ακόμη ένδειξη της όλο και στενότερης σχέσης ανάμεσα στο Πεκίνο και το Μινσκ. Κατά τη συνάντησή του με τον Σι Τζινπίνγκ, ο ηγέτης της Κίνας εξήρε την «ακλόνητη φιλία» που έχει οικοδομηθεί μεταξύ των δύο χωρών, χαρακτηρίζοντας τη Λευκορωσία «αληθινό φίλο και ειλικρινή εταίρο» της Κίνας.
Ο Λουκασένκο, που πρόσφατα επανεξελέγη για έβδομη συνεχόμενη θητεία, διατηρεί την εξουσία για περισσότερο από τρεις δεκαετίες, και αυτή δεν είναι η πρώτη του επίσκεψη στην Κίνα — έχει επισκεφθεί τη χώρα πάνω από δέκα φορές, με την τελευταία να καταγράφεται τον Δεκέμβριο του 2023.
Σε μια περίοδο όπου η οικονομία της Λευκορωσίας δοκιμάζεται από κυρώσεις της Δύσης, λόγω της υποστήριξής της προς τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας, η χώρα στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς ανατολάς, με την Κίνα να παίζει καθοριστικό ρόλο.
Ο Σι Τζινπίνγκ, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που έλαβαν χώρα στην καρδιά της πολιτικής εξουσίας του κινεζικού καθεστώτος, τονισε τη δέσμευση του Πεκίνου να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Λευκορωσία, με στόχο τη σταθερότητα και την κοινή πρόοδο. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι οι δύο χώρες πρέπει να αντισταθούν από κοινού στις ηγεμονικές πιέσεις και στον πολιτικό εκφοβισμό, υπερασπιζόμενες τη διεθνή ισορροπία και δικαιοσύνη.
Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο αναγνώρισε την πίεση που δέχεται η Κίνα από τη Δύση, συντασσόμενος με τη ρητορική του Σι. Επισήμανε μάλιστα ότι «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα προς το Πεκίνο», ενισχύοντας το αφήγημα της Κίνας ως παγκόσμιου ηγέτη απέναντι στον δυτικό μονοπολισμό.
Η Λευκορωσία επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομική της αυτάρκεια μέσω της συνεργασίας με την Κίνα, κυρίως στον βιομηχανικό τομέα. Ήδη από πέρυσι, το Μινσκ έγινε εταίρος των BRICS και εντάχθηκε στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ενισχύοντας τη γεωπολιτική του ένταξη στο κινεζορωσικό μπλοκ.
Αν και η Κίνα υποστηρίζει ότι παραμένει ουδέτερη στον πόλεμο στην Ουκρανία, δέχεται επανειλημμένα κατηγορίες από ΗΠΑ και Ε.Ε. ότι στηρίζει οικονομικά τη Μόσχα, διατηρώντας ένα λεπτό διπλωματικό ισοζύγιο.
Την ίδια ώρα, η Λευκορωσία δεν συμμετέχει άμεσα στον πόλεμο, αλλά παραχωρεί το έδαφός της για ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, γεγονός που την καθιστά μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού της Ρωσίας. Η συμμαχία Πεκίνου – Μινσκ φαίνεται να παγιώνεται, εν μέσω μιας παγκόσμιας πόλωσης που επαναχαράσσει τα γεωπολιτικά όρια.