Breaking News

Επιμένει ο Μακρόν εναντίον του Ερντογάν: Θα ασκήσει βέτο στην Ε.Ε. εάν ληφθούν μέτρα κατά του Χ. Χαφτάρ;

Η Γαλλία αποτελεί την μοναδική χώρα στην Ευρώπη, η οποία επιχειρεί να θέσει φρένο στις τουρκικές φιλοδοξίες της Άγκυρας, αποστέλλοντας στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, που έχει μετατραπεί σε πεδίο εντάσεων πολλών χωρών.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη Τετάρτη, προχώρησε σε καταγγελία των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή, καθώς η ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχει δυναμιτίσει το εχθρικό κλίμα ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, επηρεάζοντας ταυτοχρόνως, την Κυπριακή Δημοκρατία, το Ισραήλ, τον Λίβανο, αλλά και την Αίγυπτο.

Ως εκ τούτου, σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως η γαλλική ναυτική παρουσία στην Αν. Μεσόγειο θα ενισχυθεί, με σκοπό την διατήρηση της ασφάλειας σε μία νευραλγική, αλλά και στρατηγική για την Ευρώπη περιοχή.

Το αεροπλανοφόρο της Γαλλίας «Σαρλ ντε Γκολ» βρίσκεται ήδη στην Αν. Μεσόγειο, για την υποστήριξη των επιχειρήσεων που λαμβάνουν χώρα εναντίον των Ισλαμιστών μαχητών σε Συρία και Ιράκ, ενώ λίγο νωρίτερα είχε εντοπίσει μία φρεγάτα της Τουρκίας να συνοδεύει ένα φορτηγό πλοίο, που πιθανότατα μετέφερε στρατιωτικό εξοπλισμό και τεθωρακισμένα οχήματα, με κατεύθυνση της Τρίπολη.

Την ίδια στιγμή, ο Γάλλος Πρόεδρος κατήγγειλε την ανάμειξη της Άγκυρας στο ζήτημα της Λιβύης, καθώς οι δράσεις τις αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των δεσμεύσεών της στη Διάσκεψη του Βερολίνου την 19η Ιανουαρίου.

Όπως επεσήμανε ο Μαρκ Πιερινί, πρώην πρεσβευτής της Ε.Ε. στην Άγκυρα, «πρέπει να πούμε ως εδώ…, σε ένα καθεστώς που δεν έχει όρια στις δράσεις του», καθώς η μόνη γλώσσα που κατανοεί η Τουρκία είναι αυτή της ισχύος.

Παράλληλα, ο Φρανσουά Λεκουάντρ, αρχηγός του γαλλικού γενικού επιτελείου είχε προειδοποιήσει από τον περασμένο Νοέμβριο, πως το Παρίσι έχει ανοίξει πολλά μέτωπα και βρίσκεται ήδη στα όριά του για ανάληψη μίας νέας ναυτικής δράσης.

Ο ερευνητής Ζαν-Σιλβέστρ Μονγκρενιέ, που συνεργάζεται με το ευρωπαϊκό ινστιτούτο Thomas More, αναφέρει πως η Γαλλία έχει ταχθεί μάλλον με το μέρος του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ του Εθνικού Λιβυκού Στρατού (LNA), καθώς το κατηγορητήριό της αφορά μονάχα την Τουρκία, ενώ η διέλευση του αεροπλανοφόρου από την περιοχή ίσως αποτελέσει μία σημαντική ευκαιρία για τους Γάλλους να προχωρήσουν σε επίδειξη δυνάμεων.

Ωστόσο, ο Ε. Μακρόν προτίθεται να αναλάβει πραγματική δράση απέναντι στις ρωσο-τουρκικές πιέσεις ή θα παραμείνει στην πολιτική των διακηρύξεων και των καταγγελιών;

Σίγουρα η ένταση στην περιοχή της Αν. Μεσογείου κλιμακώνεται καθημερινά και ιδιαίτερα μετά την υπογραφή του «Μνημονίου Συναντίληψης» μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην επέκταση της λιβυκής κρίσης στην περιοχή.

Πάντως, μέχρι στιγμής, η Γαλλία έχει εκφράσει την υποστήριξή της στην Ελλάδα, απειλώντας με άσκηση βέτο, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίνει την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Τρίπολης και όχι τον Χ. Χαφτάρ.