Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε ένα διήμερο ταξίδι στον Κόλπο την Παρασκευή και θα επισκεφθεί επίσης το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία. Η επίσκεψή του πραγματοποιείται σε μια στιγμή που τα αραβικά κράτη του Κόλπου έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με την εστίαση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, παρόλο που αναζητούν περισσότερα όπλα από τον βασικό τους σύμμαχο ασφαλείας.
Τον κ. Μακρόν συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία: τον πλαισιώνουν κορυφαίοι υπουργοί του, οι Ζαν-Ιβ Λεντριάν (Εξωτερικών), Μπρουνό Λεμέρ (Οικονομίας) και Φλοράνς Παρλί (Άμυνας) καθώς και επικεφαλής μεγάλων γαλλικών βιομηχανικών ομίλων (Airbus, Thalès, Air Liquide, EDF…).
Ο Γάλλος ηγέτης έχει σφυρηλατήσει μια καλή σχέση με τον πρίγκιπα διάδοχο του Άμπου Ντάμπι, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ αλ-Ναχιάν (MBZ) με επενδύσεις μεταξύ των δύο χωρών. Το Παρίσι έχει μόνιμη στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα των Εμιράτων.
Ωστόσο, «Εκτός από την παρουσία τριών γαλλικών στρατιωτικών βάσεων στο έδαφος των ΗΑΕ, αυτή η αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταφράζεται στην απόκτηση 80 αεροπλάνων Rafale, 12 ελικοπτέρων Caracal και συναφών στοιχείων», ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δήλωση μετά την τελετή υπογραφής στο περιθώριο της Dubai Expo 2020, με τις μετοχές της Dassault Aviation να σημειώνουν άνοδο 6% μετά την ανακοίνωση.
Η συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να αξίζει τουλάχιστον 15 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η μεγαλύτερη μαζική αγορά του Rafale που κατασκευάστηκε από τη Dassault, εκτός από τον γαλλικό στρατό, και έρχεται μετά από συμφωνίες σε Ελλάδα, Αίγυπτο και Κροατία φέτος.
H συμφωνία υπεγράφη παρουσία του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του ισχυρού άνδρα των Εμιράτων, πρίγκιπα διάδοχος του Αμπού Ντάμπι, Μοχάμεντ μπιν Ζαγίντ αλ Ναχιάν. Έτσι τα ΗΑΕ θα είναι «ο πρώτος εκτός της Γαλλίας» χρήστης αυτής της έκδοσης του μαχητικού.
Αγοράζοντας λοιπόν τα Ραφάλ, που κατασκευάζονται από την Dassault Aviation, τα Εμιράτα θα συγχρονίσουν το βήμα τους με το Κατάρ, που αγόρασε 36, καθώς και την Αίγυπτο (απέκτησε 24 το 2015 και άλλα 30 το 2021).