Breaking News

Η Ελλάδα “παίζει” με τα 12 μίλια – Η Τουρκία απαντά με απειλές

Έντονη ήταν η αντίδραση των τουρκικών ΜΜΕ μετά την παρουσίαση από την ελληνική πλευρά του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενός στρατηγικού εγγράφου που καθορίζει χρήσεις και δικαιώματα στη θάλασσα. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από την Τουρκία ως πρόκληση, με τον δημόσιο διάλογο να κλιμακώνεται γύρω από τον χάρτη που απεικονίζει τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ΑΟΖ, ιδιαίτερα στο Αιγαίο.

«Δεν θα μπορούμε ούτε να κολυμπήσουμε στο Αϊβαλί ή στη Σμύρνη», δήλωσαν χαρακτηριστικά τουρκικά μέσα, κάνοντας λόγο για “μαξιμαλιστικές αξιώσεις της Ελλάδας”. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα προετοιμάζει έναν χάρτη που δίνει πλήρη δικαιώματα υφαλοκρηπίδας ακόμη και στα μικρότερα νησιά, η Άγκυρα εκφράζει φόβους ότι με αυτές τις προβλέψεις η τουρκική πλευρά περιορίζεται αυστηρά στις δικές της ακτές.

Η εφημερίδα Hurriyet έκανε λόγο για «χάρτη-σκάνδαλο», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι αγνοεί πλήρως τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και το τουρκικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας». Επισήμανε ότι ο ελληνικός χάρτης παραπέμπει ευθέως στον χάρτη της Σεβίλλης, ο οποίος θεωρείται απαράδεκτος από την Άγκυρα, καθώς περιορίζει την τουρκική ναυτική επιρροή σε σημαντικό βαθμό.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global επανέφερε τη διαχρονική απειλή ότι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο συνιστά αιτία πολέμου, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται τα νησιά για να αποκτήσει απόλυτο έλεγχο των θαλάσσιων περιοχών.

Η εφημερίδα Sozcu προειδοποίησε ότι με αυτές τις κινήσεις υπάρχει ο κίνδυνος το Αιγαίο να μετατραπεί σε ελληνική λίμνη, ενώ ανέφερε πως η Ελλάδα προετοιμάζει την κατάθεση του χάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να τον κατοχυρώσει ως επίσημο έγγραφο.

Από πλευράς Τουρκίας, ο Γιουτζέλ Ατζέρ, ανώτερος ερευνητής θαλάσσιου δικαίου, σχολίασε ότι το τουρκικό σχέδιο χωροταξικού σχεδιασμού βασίζεται στη μέση γραμμή στο Αιγαίο, υποδεικνύοντας τις περιοχές όπου η Τουρκία διεκδικεί δυνατότητα ενεργειών και δραστηριοτήτων – χωρίς όμως να πρόκειται για καθαρή άσκηση κυριαρχίας.

Η διαμάχη υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά τη συγκρουσιακή διάσταση μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε ό,τι αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι οι διεκδικήσεις της βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και την Τουρκία να θεωρεί πως επιχειρείται πλήρης αποκλεισμός της από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η αποστολή του χάρτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται πως πυροδοτεί νέα ένταση, καθώς η Τουρκία βλέπει αυτή την ενέργεια ως πολιτική πρόκληση, που όχι μόνο δεν λαμβάνει υπόψη τις δικές της θέσεις, αλλά επιδιώκει να τις παρακάμψει μέσω ευρωπαϊκής επικύρωσης.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

09 Ιούν 2025 10.44 πμ

Με αφορμή τη συμπλήρωση…

16 Μάι 2019 8.11 μμ

Λάδι στη φωτιά από τον…

14 Δεκ 2021 3.53 μμ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

04 Νοέ 2021 9.15 πμ

Ραγδαίες θα είναι οι εξελίξεις…

07 Μαρ 2019 10.43 πμ

Ο Θανάσης Δρούγος Γεωστρατηγικός…

09 Ιούν 2025 8.55 μμ

Με σαφές μήνυμα υπέρ της…