Η κυβέρνηση του Ισραήλ εξέφρασε την εναντίωσή της απέναντι στην πρόσφατη συμφωνία που υπογράφτηκε στα τέλη Νοεμβρίου από την κυβέρνηση της Τρίπολης (ΚΚΕ) και της Άγκυρας, αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δίχως αυτό να σημαίνει πως το Τελ Αβίβ και η Άγκυρα θα οδηγηθούν σε σύγκρουση, όπως είπε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Ισραέλ Κατς.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης της Τρίπολης με την Άγκυρα εξυπηρετεί τη σκοπιμότητα δημιουργίας θαλάσσιου διαδρόμου, ο οποίος θα επιτρέψει την εκμετάλλευση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου, που θα ανακαλυφτούν.
Η χώρα μας που είναι σύμμαχος με το Ισραήλ, εξέφρασε την έντονη διαφωνία της, χαρακτηρίζοντας την εν λόγω συμφωνία ως παράλογη και άκυρη, καθώς εμφανίζεται να ακυρώνει τον τεράστιο γεωγραφικό όγκο του νησιού της Κρήτης, που βρίσκεται ανάμεσα στις ακτές της Λιβύης και της Τουρκίας.
Ο σχολιασμός του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ κ. Κατς αποτέλεσε την πρώτη τοποθέτηση δημοσίως της Ισραηλινής Κυβέρνησης για το εν λόγω ζήτημα και σημειώθηκε όχι τυχαία, αρκετές ημέρες πριν από την επικείμενη άφιξη του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού «EastMed», που θα συνδέσει ενεργειακά το Ισραήλ με την Ευρώπη, μέσω της Ελλάδος.
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Ισραέλ Κατς αποσαφήνισε πως δεν θα αποστείλουν πολεμικά πλοία για αναμέτρηση με τους Τούρκους, καθώς, αν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν είναι αντίπαλός τους, δεν πιστεύει πως επιθυμεί μία σύγκρουση με το Τελ Αβίβ.