Ενώ λίγο πριν την έξαρση της πανδημίας στην γείτονα, η τουρκική οικονομία σημείωνε δυναμική ανάκαμψη, καθώς με την πρακτική του εκτεταμένου δανεισμού, αλλά και την εφαρμογή ανορθόδοξων μεθόδων της τουρκικής κυβέρνησης, κατόρθωσε να φέρει ανάπτυξη της τάξεως του 6%.
Ωστόσο, το απρόβλεπτο γεγονός της πανδημίας φαίνεται ότι οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στα πρόθυρα της πτώχευσης την Τουρκία, καθώς αγωνίζεται για την αποφυγή της προσφυγής της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ως εκ τούτου, η ραγδαία εξάπλωση του Covid-19 στη γείτονα, συνέβαλε στον εκτροχιασμό της ανάκαμψης των προηγούμενων μηνών, αφού οι τούρκοι πολίτες κλείστηκαν στα σπίτια τους, με την εγχώρια ζήτηση σε κατοικίες, δάνεια και αυτοκίνητα να σημειώνει απότομη πτώση.
Από την πλευρά του, το ΑΚP του Ρ.Τ. Ερντογάν προχώρησε ήδη στην εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης της οικονομίας της ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που στην πραγματικότητα εκφράζει την τεράστια εξάρτηση της από το ξένο κεφάλαιο, προκειμένου να καλύψει τα μεγάλα ελλείμματά της, το εξωτερικό της χρέος, αλλά και την εύθραστη τουρκική λίρα.
Τα χρονικά περιθώρια δείχνουν να στενεύουν, καθώς η Τουρκία έχει 1 έτος μπροστά της, προκειμένου να αποπληρώσει τα ομόλογα αξίας 170 δισ. δολαρίων, ενώ την ίδια στιγμή τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα τείνουν να στερεύουν, φτάνοντας στο ποσό των 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε κάθε περίπτωση η τουρκική κυβέρνηση θα επιχειρήσει την αποφυγή της προσφυγής της στο ΔΝΤ, καθώς το πολιτικό κόστος θα είναι τεράστιο για τον Ρ.Τ. Ερντογάν, ενώ η αποθάρρυνση των επενδυτών κρίνεται σίγουρη.