Το Ιράν ξεκαθαρίζει πως δεν προτίθεται να αναστείλει προσωρινά το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου, ακόμα κι αν αυτό μπορούσε να οδηγήσει σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τη θέση αυτή διατύπωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Εσμαΐλ Μπαγαΐ, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία για έναν έκτο γύρο συνομιλιών με την Ουάσινγκτον.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές στοχεύουν στη λύση μιας σύγκρουσης δεκαετιών γύρω από τις πυρηνικές φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Ωστόσο, και οι δύο δείχνουν σκληρή δημόσια στάση, ειδικά σε ό,τι αφορά το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ο Μπαγαΐ απέρριψε ως «φαντασιώσεις και εντελώς ψευδείς» τις πληροφορίες ότι το Ιράν θα δεχόταν να «παγώσει» το πρόγραμμα για τρία χρόνια. Αντίθετα, τόνισε πως η Τεχεράνη αναμένει λεπτομέρειες από τον διαμεσολαβητή, τον Ομάν, για το πότε θα διεξαχθεί ο επόμενος γύρος συνομιλιών.
Η αντίδραση της Τεχεράνης ήταν έντονη και απέναντι στη χθεσινή δήλωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είχε περιγράψει τις συνομιλίες ως «πολύ καλές». Ο Ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν απάντησε ότι η χώρα του θα επιβιώσει ακόμη κι αν δεν υπάρξουν συνομιλίες ή αν επιβληθούν νέες κυρώσεις. «Δεν θα πεθάνουμε από την πείνα αν αρνηθούν να διαπραγματευτούν μαζί μας», δήλωσε χαρακτηριστικά, δείχνοντας πως η Τεχεράνη δεν θα υποκύψει σε πιέσεις.
Ο πραγματικός στόχος των συνομιλιών είναι μεγάλος και για τις δύο πλευρές. Ο Τραμπ επιδιώκει να περιορίσει τη δυνατότητα του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, κάτι που θα μπορούσε να απειλήσει το Ισραήλ και να προκαλέσει περιφερειακό πυρηνικό πόλεμο. Από την άλλη, το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι καθαρά ειρηνικό και πολιτικό, ενώ επιθυμεί την άρση των βαρέων κυρώσεων που πλήττουν την οικονομία του.
Οι συνομιλίες που ξεκίνησαν στις 12 Απριλίου 2025 θεωρούνται οι πιο υψηλόβαθμες από το 2018, όταν οι ΗΠΑ αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που είχε συναφθεί το 2015 στη Βιέννη. Ο Τραμπ, εφαρμόζοντας τότε την πολιτική της «μέγιστης πίεσης», είχε επαναφέρει βαριές κυρώσεις, κάτι που τώρα το Ιράν θέλει να αρθεί μέσω μιας νέας συμφωνίας.
Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ, διά στόματος του Αμερικανού απεσταλμένου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ, δηλώνουν πως δεν μπορούν να αποδεχτούν ούτε 1% δυνατότητας εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), το Ιράν σήμερα εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό 60%, πολύ υψηλότερο από το επιτρεπόμενο όριο 3,67% της συμφωνίας του 2015, αλλά χαμηλότερο από το 90% που απαιτείται για στρατιωτική χρήση.
Η Τεχεράνη δικαιολογεί αυτή την αύξηση ως αντίποινα για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία, δείχνοντας ότι ο δρόμος προς μια νέα συμφωνία παραμένει μακρύς και γεμάτος εμπόδια.