Breaking News

Προειδοποίηση της «Daily Mail»: Νέα κρίση ΗΠΑ – Ιράν – Ένα βήμα πιο κοντά στον τρίτο παγκόσμιο..;

Σύμφωνα με την «Daily Mail», η ξαφνική εκτέλεση του Ιρανού υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί από τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά και η απειλή για αντίποινα και όρκους εκδίκησης της ιρανικής ηγεσίας, ίσως να οδηγήσουν το Μεσανατολικό ένα βήμα πιο κοντά σε μία παγκόσμια σύρραξη.

Ο διάδοχος του Κ. Σουλεϊμανί στην ηγεσία της δύναμης «Quds» Ισμαήλ Καανί απέστειλε προειδοποίηση ότι στο στόχαστρο του Ιράν μπαίνουν πλέον οι αμερικανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε Συρία και Ιράκ, οι δυνάμεις του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν, καθώς και οι πετρελαϊκές δομές στην περιοχή της Σαουδικής Αραβίας.

Θα μπορούσε να εξελιχθεί ένα «ντόμινο» αντιποίνων ανάμεσα σε ΗΠΑ & Ιράν;

Στη βάση των σεναρίων που αναφέρει η βρετανική εφημερίδα δεν αποκλείεται η εμπλοκή της Μόσχας, που στηρίζει το Σύριο Πρόεδρο Μπασάρ Αλ Άσαντ, της Τουρκίας και του «απρόβλεπτου» Ερντογάν, αλλά και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, η οποία θα μπορούσε να κάνει χρήση των πολεμικών πλοίων της που σταθμεύουν στην περιοχή του Κόλπου του Ομάν.

Στο πλέον εφιαλτικό σενάριο οι υπερδυνάμεις της Ρωσίας, των ΗΠΑ και της Κίνας διαθέτουν όπλα μαζικής καταστροφής, ενώ το Ισραήλ, που αποτελεί πιθανό στόχο της Τεχεράνης, αδιαμφισβήτητα θα «απαντήσει», εάν απειληθεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Από την πλευρά του το Ιράν, εάν προχωρήσει στο μπλόκο των Στενών του Ορμούζ, περιοχή από την οποία διακινούνται σημαντικές ποσότητες πετρελαίου, θα οδηγήσει στην άμεση κινητοποίηση στο γεωπολιτικό παιχνίδι των ευρωπαϊκών δυνάμεων, για την προάσπιση των συμφερόντων τους στην περιοχή.

Ποιες είναι οι “εμπλεκόμενες χώρες” σε περίπτωση παγκόσμιας σύρραξης

Το Ιράν: Η Τεχεράνη διαθέτει εμφανές πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων χωρών της Μέσης Ανατολής αναφορικά με την οπλική της ισχύ, καθώς ο στρατός της ανέρχεται σε περισσότερους από 500.000 ενεργά μέλη, 350.000 εφέδρους, ενώ διαθέτει σημαντικό αριθμό αεροσκαφών (509), αρμάτων μάχης (1634), πολεμικών σκαφών (398) και drones.

Σε περίπτωση σύρραξης με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα οδηγηθεί σε έναν χερσαίο πόλεμο, στον οποίο δίχως αμφιβολία θα επωφεληθεί λόγω της γεωγραφίας της χώρας, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της περιστοιχίζεται από βουνά.

Εάν η Τεχεράνη αποφασίσει την επιτάχυνση του πυρηνικού της προγράμματος με τον εμπλουτισμό του ουρανίου για τη δημιουργία οπλικών συστημάτων, οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν «χτύπημα» των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων, επιστρατεύοντας πλοία, πυραύλους κρουζ και βομβαρδιστικά, ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η εξαπόλυση κυβερνο-επιθέσεων, όπως συνέβη και κατά το παρελθόν με τη χρήση του λογισμικού «Stuxnet», που επηρέασε την ηλεκτροδότηση, τις τηλεπικοινωνίες, ραντάρ κλπ.

Το Ιράκ: οι βάσεις στη Βαγδάτη που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα μπορούσαν να ενταχθούν στο στόχαστρο των φιλο-ιρανικών σιιτικών πολιτοφυλακών, ενώ μία νέα πολιορκία της πρεσβείας των ΗΠΑ κρίνεται πολύ πιθανή.

Η Συρία: ο Σύρος Πρόεδρος Μπασάρ Αλ Άσαντ, ο οποίος λάμβανε την υποστήριξη του πρόσφατα εκλιπόντος Κασέμ Σουλεϊμανί, ενδέχεται τώρα να «κάνει τα στραβά μάτια» στις επιθετικές ενέργειες των φιλο-ιρανικών πολιτοφυλακών εναντίον των αμερικανικών δυνάμεων που βρίσκονται σε συριακό έδαφος.

Πρέπει να σημειωθεί πως η Τεχεράνη έχει εγκαταστήσει στρατιωτικές βάσεις στο συριακό έδαφος, στοχοποιώντας άμεσα τις ισραηλινές δυνάμεις στα Υψίπεδα του Γκολάν και εάν εξαπολυθούν επιθέσεις, ίσως παρασυρθούν, δίχως να το επιθυμούν, σε μία πολεμική αναμέτρηση τόσο η Ρωσία όσο και η Τουρκία. Σε όλη αυτή την χαοτική κατάσταση, η «Daily Mail» αναφέρει πως το ISIS θα επιχειρήσει την ανακατάληψη των χαμένων εδαφών ων τελευταίων ετών.

Ο Λίβανος: η οργάνωση «Χεζμπολάχ» που βρίσκεται στην περιοχή του Λιβάνου και πρόσκειται φιλικά προς το Ιράν, ορκίστηκε να λάβει εκδίκηση για την εκτέλεση του Κ. Σουλεϊμανί και ως εκ τούτου, το σενάριο εξαπόλυσης πυραυλικών επιθέσεων εναντίον του Τελ-Αβίβ δεν είναι απίθανο.

Ας μην ξεχνάμε πως τόσο η Χεζμπολάχ, όσο και η Χαμάς και η Ισλαμική Τζιχάντ στην Παλαιστίνη θα είναι στο πλευρό της Τεχεράνης, εάν το ζητήσει, απειλώντας άμεσα το Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία: το σενάριο που αναφέρεται είναι πως το Ιράν θα επιχειρήσει χτύπημα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σ. Αραβίας ή θα αποκλείσει τα Στενά του Ορμούζ, περικόπτοντας τη διακίνηση του 1/5 της παγκόσμιας πετρελαϊκής τροφοδοσίας, γεγονός, ωστόσο, που θα προκαλέσει την αντίδραση και εμπλοκή μεγαλύτερων δυνάμεων.

Η Υεμένη: η Τεχεράνη θα επιχειρήσει τη διεξαγωγή πολέμου, χρησιμοποιώντας τους συμμάχους τους εντός της χώρας, ήτοι τους αντάρτες Χούτι, εναντίον των Σαουδαράβων ή θα χτυπήσουν με πυραύλους και drones.

Το Κατάρ: εκεί βρίσκεται η πιο μεγάλη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία φιλοξενεί περίπου 10.000 στρατιώτες, καθώς και αρκετές δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και σε περίπτωση που τεθεί στο στόχαστρο της Τεχεράνης, οι σύμμαχοί της θα συνδράμουν αδιαμφισβήτητα υπέρ της.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

11 Δεκ 2021 11.22 πμ

«Η Τουρκία έχει πάρα πολλά…

01 Φεβ 2020 4.58 μμ

Η Γαλλία αποτελεί την…

09 Ιαν 2020 1.20 μμ

Η πρόσφατη εκτέλεση του…

14 Ιαν 2020 6.18 μμ

Ο Σωτήρης Σέρμπος, επίκουρος…

03 Ιαν 2020 11.42 πμ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

26 Ιούλ 2020 11.46 πμ

Η Άγκυρα συνεχίζει την…