Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ επισκέφτηκε πρόσφατα την Κωνσταντινούπολη για μια σειρά από κρίσιμες συναντήσεις με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πριν συνεχίσει το ταξίδι του στο Ιράν. Αυτή η περιοδεία έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων, αμέσως μετά από μια σύντομη σύγκρουση μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, γεγονός που υπογραμμίζει τη στρατηγική σημασία των επαφών του Ισλαμαμπάντ με άλλες ισχυρές μουσουλμανικές χώρες.
Στην Τουρκία, ο Σαρίφ συναντήθηκε με τον Ερντογάν στο Παλάτι Ντολμάμπαχτσε, όπου συζήτησαν την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τουρκικά μέσα όπως η Daily Sabah, οι συνομιλίες αφορούσαν κυρίως τους αμυντικούς δεσμούς, τις επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών καθώς και την επίτευξη του φιλόδοξου στόχου των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων εμπορίου.
Ενδιαφέρον έχει το πώς οι δύο χώρες αντιλαμβάνονται την «τρομοκρατία»: η Τουρκία θεωρεί το κουρδικό PKK τρομοκρατική οργάνωση, ενώ το Πακιστάν εστιάζει στους Μπαλούχους αυτονομιστές. Αυτό σημαίνει ότι όταν μιλούν για «καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρονται σε εσωτερικές απειλές που έχουν διαφορετική χροιά από τη διεθνή διάσταση του όρου.
Ένα σημαντικό θέμα που τέθηκε ήταν η λειτουργία του σιδηροδρομικού διαδρόμου Κωνσταντινούπολης-Τιφλίδας-Ισλαμαμπάντ, που συνδέει όχι μόνο την Τουρκία και το Πακιστάν, αλλά και χώρες όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράν και τα κράτη της Κεντρικής Ασίας. Ο Σαρίφ επρόκειτο να επισκεφθεί επίσης το Αζερμπαϊτζάν και το Τατζικιστάν, γεγονός που δείχνει την αυξανόμενη προσέγγιση του Πακιστάν στην Κεντρική Ασία.
Στο Ιράν, ο Σαρίφ έγινε δεκτός από τον Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και τον νέο πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν. Οι συναντήσεις τους επικεντρώθηκαν στη στήριξη της Παλαιστίνης, τονίζοντας την κοινή στάση κατά του Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ επαίνεσε το Πακιστάν για το ότι δεν υπέκυψε σε «πειρασμούς» για σχέσεις με το σιωνιστικό καθεστώς, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψη του Πακιστανού ηγέτη θα οδηγήσει σε ολοκληρωμένη επέκταση των σχέσεων, ειδικά στους τομείς οικονομίας, πολιτικής και πολιτισμού.
Παράλληλα, οι αρχηγοί ενόπλων δυνάμεων Πακιστάν και Ιράν, Asim Munir και Mohammad Bagheri, συζήτησαν την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας και την εξάλειψη της τρομοκρατίας στα κοινά σύνορα, ιδιαίτερα στη Μπαλουχιστάν. Αυτό δείχνει ότι οι δύο χώρες ενισχύουν τους δεσμούς τους και σε επίπεδο ασφάλειας.
Με τις ευλογίες της Τουρκίας, η οποία προσβλέπει να γίνει η τερματική ασιατική χώρα του Κινεζικού Δρόμου του Μεταξιού, δημιουργείται ένας άξονας Τουρκίας-Πακιστάν-Ιράν με στόχο τον ανταγωνισμό προς το Ισραήλ. Αντίθετα, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν συμφέρον να ενισχύσουν τις σχέσεις τους με την Ινδία, καθώς η Ινδική Οδός προωθείται από ΗΠΑ και ΕΕ ως το δυτικό αντίβαρο απέναντι στον κινεζικό σχεδιασμό. Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι μόνο οικονομικές αλλά και στρατιωτικές, διαμορφώνοντας νέες συμμαχίες και πιθανές συγκρούσεις στην περιοχή.