Ο πρώην στρατηγός των ΗΠΑ και επικεφαλής της CIA Ντέιβιντ Πετρέους προχώρησε σε σημαντικές αποκαλύψεις μιλώντας στο think-tank Policy Exchange στο Λονδίνο. Ο Πετρέους, που είχε διακριθεί με ηγετικό ρόλο σε πολέμους όπως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, μίλησε ανοιχτά για τους λάθος χειρισμούς των ΗΠΑ στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Κατά την άποψή του, οι ΗΠΑ έκαναν το λάθος να δίνουν συνεχώς «δεύτερες ευκαιρίες» στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Πετρέους δεν χαρίστηκε στον πρώην πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, καταλογίζοντάς του ότι απέτυχε να εξοπλίσει επαρκώς τις ουκρανικές δυνάμεις, χάνοντας έτσι την ευκαιρία να αλλάξει τη δυναμική του πολέμου.
Μία από τις πιο τολμηρές του τοποθετήσεις ήταν η πρόσκληση προς το Ηνωμένο Βασίλειο να αποσυρθεί από διεθνείς συμφωνίες που απαγορεύουν τη χρήση πυρομαχικών διασποράς στο πεδίο της μάχης. Ο ίδιος τόνισε πως αυτά τα όπλα θα μπορούσαν να αποτελέσουν αποτρεπτικό μέσο για την Ουκρανία, δείχνοντας στη Μόσχα ότι οι περαιτέρω στρατιωτικές κινήσεις της θα είχαν «αστρονομικό» κόστος.
Σύμφωνα με τον Πετρέους, η Ρωσία είχε εξ αρχής στόχο να ανατρέψει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, προκειμένου να εγκαταστήσει μαριονέτα-ηγέτη στο Κίεβο και να αποκτήσει πλήρη έλεγχο της χώρας. Όμως, εκεί δεν σταματούν οι φιλοδοξίες του Κρεμλίνου. Ο Πετρέους προειδοποίησε ότι, μόλις ολοκληρώσει τους στόχους του στην Ουκρανία, η Ρωσία θα επικεντρωθεί σε χώρα της Βαλτικής, και συγκεκριμένα στη Λιθουανία, που θεωρείται η πιο ευάλωτη στη ρωσική στρατηγική και μέλος του ΝΑΤΟ.
Ο Πετρέους χαρακτήρισε τις ρωσικές απώλειες ως αδιανόητες. Υπολογίζεται ότι σχεδόν ένα εκατομμύριο Ρώσοι έχουν πέσει θύματα στον πόλεμο, με 500.000 νεκρούς ή ανίκανους να πολεμήσουν στην πρώτη γραμμή. Παρά τις τεράστιες αυτές απώλειες, η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να καθυστερήσει οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία για να κερδίσει περισσότερα ουκρανικά εδάφη. Το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τον Πετρέους, έχει απορρίψει επανειλημμένα ουκρανικές προτάσεις για κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, απαιτώντας πρώτα να ικανοποιηθούν τα δικά του αιτήματα.
Η ομιλία του Πετρέους λειτουργεί ως καμπανάκι για τη Δύση, προειδοποιώντας ότι ο πόλεμος δεν περιορίζεται μόνο στην Ουκρανία, αλλά ότι οι φιλοδοξίες της Μόσχας απειλούν τη σταθερότητα της Ευρώπης συνολικά. Ειδικά η πιθανή στοχοποίηση της Λιθουανίας θέτει σε δοκιμασία το ΝΑΤΟ και την αποφασιστικότητα της διεθνούς κοινότητας να σταθεί απέναντι στις επεκτατικές κινήσεις της Ρωσίας.