Breaking News

“Ξαφνικό μπλόκο” των Ουκρανών στη Ρωσία | Απαγορεύουν την διέλευση ρωσικών εμπορικών πλοίων

«Ξαφνικό Μπλόκο» των Ουκρανών στη Ρωσία και στη διέλευση των εμπορικών πλοίων με ρωσική σημαία, δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Η πρόταση του Κιέβου να κλείσει τα λιμάνια της για τα πλοία με ρωσική σημαία δεν είναι καινούρια, καθώς ήδη από το 2018 τα ρωσικά εμπορικά πλοία που επιχειρούσαν στα εθνικά ύδατα της Ουκρανίας, εκλαμβάνονταν ως «πιθανή τρομοκρατική απειλή για κρίσιμες υποδομές».

Ωστόσο, στα τέλη του 2020 το ουκρανικό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει νομοσχέδιο για την επιβολή νέων σε ισχύ περιορισμών από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με το νέο νόμο της Ουκρανίας «αναφορικά με τις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές» απαγορεύεται στα εμπορικά και επιβατικά ρωσικά πλοία να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικές πλωτές οδούς, συμπεριλαμβανομένων των ποταμών Δνείστερου, Δνείπερου και Δούναβη και διαφόρων δεξαμενών.

Αναλυτικότερα, ο νόμος αναφέρει πως: «Η παράκτια διέλευση στις εσωτερικές πλωτές οδούς της Ουκρανίας μπορεί να πραγματοποιηθεί από ουκρανικά ή ξένα πλοία, ιδιοκτήτες των οποίων είναι επιχειρηματικές οντότητες εγγεγραμμένες στην επικράτεια της Ουκρανίας, εκτός από πλοία που κατέχουν σημαία του επιτιθέμενου κράτους, πλοία των οποίων οι ιδιοκτήτες είναι πολίτες ενός κράτους που η Ουκρανία θεωρεί κράτος επιτιθέμενο ή κράτος κατοχής».

Όπως γίνεται αντιληπτό, ο νόμος αυτός «φωτογραφίζει» τη Ρωσία, η οποία αναφέρεται συχνά ως το «επιτιθέμενο κράτος», ιδίως μετά την κρίση του 2014.

Πάντως, ο οικονομικός αντίκτυπος του νέου νόμου δεν είναι ακόμη γνωστός, ωστόσο, οι οικονομικο-εμπορικοί δεσμοί της Ρωσίας και της Ουκρανίας έχουν κλονιστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια, θέτοντας ορισμένους ουκρανικούς βιομηχανικούς «γίγαντες» στο χείλος της χρεοκοπίας, με το συνολικό εμπόριο να παρουσιάζει αισθητή μείωση από σχεδόν 45 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 σε 7,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Εν τέλει, συμφέρει την ίδια την κυβέρνηση του Κιέβου και τον κ. Ζελένσκι μία εντεινόμενη κρίση με τη Ρωσία; Μπορεί η Ουκρανία να τείνει «χείρα φιλίας» στη Μόσχα ή θα φέρεται και θα άγεται από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ; Ποιος κερδίζει από την ουκρανο-ρωσική ένταση; Η απάντηση θα δοθεί προσεχώς…