Breaking News

Από το λέβα στο ευρώ: Το μεγάλο στοίχημα της Βουλγαρίας

Πηγή Εικόνας: Euractiv / Δημιουργός και Δικαιώματα Χρήσης: Andrzej Rostek / Shutterstock.

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, που σχηματίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, έχει θέσει ως κεντρικό της στόχο την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ. Ωστόσο, η απόφαση αυτή συναντά έντονη αντίδραση, τόσο από κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Το Σάββατο, χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους στη Σόφια και σε άλλες μεγάλες πόλεις, φωνάζοντας υπέρ της διατήρησης του εθνικού νομίσματος, του βουλγαρικού λέβα.

Οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν κυρίως από το υπερεθνικιστικό κόμμα Αναγέννηση και διάφορες κοινωνικές οργανώσεις, που υποστηρίζουν ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα περιορίσει την οικονομική ανεξαρτησία της χώρας και θα εκτινάξει τις τιμές. «Η φωνή του λαού είναι σαφής: θέλουμε να διατηρήσουμε το λέβα και να προστατεύσουμε την ελευθερία της Βουλγαρίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ηγέτης του κόμματος, Κοσταντίν Κοσταντίνοφ, ζητώντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ υπέβαλε αίτημα στο κοινοβούλιο, ζητώντας επίσημα να τεθεί το θέμα του ευρώ σε δημοψήφισμα, αναγνωρίζοντας την κοινωνική αναταραχή που έχει προκαλέσει το σχέδιο της κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη δηλώσει πως η Βουλγαρία δεν πληροί ακόμη τα απαραίτητα κριτήρια για να εισέλθει στην ευρωζώνη, κυρίως λόγω των υψηλών ποσοστών πληθωρισμού. Η κυβέρνηση ωστόσο παραμένει αισιόδοξη, έχοντας θέσει ως νέο χρονοδιάγραμμα ένταξης το 2026.

Η Βουλγαρία δεν είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν χρησιμοποιεί το ευρώ. Μαζί της βρίσκονται ακόμη έξι κράτη-μέλη: η Τσεχία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σουηδία. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα αυτά τα κράτη, εκτός από τη Δανία που έχει εξασφαλίσει ειδική εξαίρεση, είναι νομικά υποχρεωμένα να υιοθετήσουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα μόλις πληρούν τα κριτήρια σύγκλισης.

Οι φόβοι των Βούλγαρων πολιτών αφορούν κυρίως το ενδεχόμενο αύξησης τιμών, όπως συνέβη σε άλλες χώρες που μπήκαν στο ευρώ, καθώς και την απώλεια ελέγχου στην οικονομική πολιτική. Πολλοί βλέπουν το λέβα ως σύμβολο εθνικής ταυτότητας και ανησυχούν ότι η αλλαγή νομίσματος θα οδηγήσει σε υπερβολική εξάρτηση από τις Βρυξέλλες.

Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση θεωρεί πως η είσοδος στην ευρωζώνη θα φέρει οικονομική σταθερότητα, θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και θα προωθήσει την ανάπτυξη. Το ερώτημα, ωστόσο, παραμένει: θα καταφέρει η Βουλγαρία να συμφιλιώσει τις εσωτερικές της αντιθέσεις και να προχωρήσει στον στόχο της, ή θα χρειαστεί να ξανασκεφτεί την πορεία της προς το κοινό νόμισμα;

Η επόμενη διετία θα είναι καθοριστική, καθώς η χώρα καλείται να μειώσει τον πληθωρισμό, να σταθεροποιήσει την οικονομία της και να πείσει όχι μόνο τις ευρωπαϊκές αρχές αλλά και τους δικούς της πολίτες πως το ευρώ είναι η σωστή επιλογή για το μέλλον της.