Breaking News

Σοκ στη Μόσχα: Η Σερβία «πυροβολεί πισώπλατα» τη Ρωσία με όπλα στην Ουκρανία

Σε μια σπάνια και αιχμηρή παρέμβαση, η ρωσική Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) κατηγόρησε δημόσια τις σερβικές αμυντικές βιομηχανίες ότι ενεργούν εχθρικά απέναντι στη Μόσχα, πουλώντας πυρομαχικά στην Ουκρανία. Παρά την επίσημη θέση της ουδετερότητας που διακηρύσσει το Βελιγράδι, σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι εταιρείες της Σερβίας συνεχίζουν να τροφοδοτούν το Κίεβο, παραβλέποντας την ιστορική συμμαχία Ρωσίας-Σερβίας.

Η SVR κατήγγειλε ότι οι παραδόσεις γίνονται μέσω πλαστών πιστοποιητικών, ώστε να αποκρύπτεται ο τελικός παραλήπτης. Τα πυρομαχικά φτάνουν στην Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών, κυρίως κρατών-μελών του ΝΑΤΟ όπως η Τσεχία, η Πολωνία και η Βουλγαρία, ενώ πρόσφατα έχουν εμφανιστεί και «εξωτικές» διαδρομές μέσω αφρικανικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με τις ρωσικές καταγγελίες, έχουν σταλεί περίπου 100.000 οβίδες και ένα εκατομμύριο φυσίγγια αυτόματων όπλων από τη Σερβία προς την Ουκρανία. Η SVR κατονομάζει τις εταιρείες Yugoimport SDPR, Zenitprom, Krusik, Sofag, Reyer DTI, Sloboda και Prvi Partizan, κατηγορώντας τις ότι συμβάλλουν στον θάνατο και ακρωτηριασμό Ρώσων στρατιωτών και αμάχων.

Αυτό το ξέσπασμα της Μόσχας έρχεται σε μια περίοδο που οι δύο χώρες υπογραμμίζουν διαρκώς τις άριστες σχέσεις τους, παρουσιάζοντας τους εαυτούς τους ως αδελφά σλαβικά έθνη. Παρά τις καταγγελίες, το Βελιγράδι ούτε έχει επιβεβαιώσει ούτε έχει διαψεύσει τις αναφορές για πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σερβία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022 και μόλις στις αρχές του 2024 ανακοίνωσε την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος κατά drones, Repellent.

Πριν λίγες εβδομάδες, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας τη συνέχιση της προμήθειας φυσικού αερίου σε μειωμένες τιμές. Παρόλα αυτά, η SVR κατηγορεί πλέον τη σερβική βιομηχανία ότι πλουτίζει με το αίμα των αδελφών σλαβικών λαών και υπενθυμίζει τις στιγμές που η Ρωσία στήριξε τη Σερβία, ειδικά κατά την επέμβαση του ΝΑΤΟ το 1999.

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, οι οποίες παραδοσιακά εμφανίζονταν ενωμένες απέναντι στη Δύση. Η ρωσική πλευρά φαίνεται εξοργισμένη από την «υπόγεια» εμπλοκή της Σερβίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, εκφράζοντας την απογοήτευση της για την προδοσία ενός ιστορικού συμμάχου.