Σύμφωνα με μια αποκαλυπτική έκθεση της Πολυμερούς Ομάδας Παρακολούθησης Κυρώσεων, η Βόρεια Κορέα έχει δώσει σημαντική ώθηση στη Ρωσία για να εντείνει τις πυραυλικές της επιθέσεις εναντίον της Ουκρανίας. Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει πως η Πιονγιάνγκ προμήθευσε τη Μόσχα με περισσότερα από 20.000 εμπορευματοκιβώτια γεμάτα πυρομαχικά, παραβιάζοντας ευθέως τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας.
Η Πολυμερής Ομάδα, η οποία αποτελείται από 11 κράτη-μέλη του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, αμέσως μετά το βέτο που άσκησε η Ρωσία για την ανανέωση της επιτροπής του ΟΗΕ που επιβλέπει τις κυρώσεις για τα πυρηνικά και πυραυλικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της ομάδας, η Ρωσία ανταπέδωσε τη βοήθεια της Βόρειας Κορέας, παρέχοντάς της τεχνολογικά δεδομένα και προηγμένη τεχνολογία που ενίσχυσε την ικανότητά της να παράγει πυραύλους. Επιπλέον, η Μόσχα έδωσε στη Βόρεια Κορέα συστήματα αεράμυνας, αντιαεροπορικούς πυραύλους και εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, ενισχύοντας την άμυνα του απομονωμένου καθεστώτος.
Η έκθεση επισημαίνει ότι έχουν ήδη μεταφερθεί στη Ρωσία έως και εννέα εκατομμύρια πυρομαχικά πυροβολικού, πυρομαχικά πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και περίπου 100 βαλλιστικοί πύραυλοι, όλα μέσω ρωσικών φορτηγών πλοίων. Αυτή η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών παραβιάζει άμεσα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Η ομάδα παρακολούθησης αναφέρει με έμφαση πως η βοήθεια της Βόρειας Κορέας έχει ενισχύσει καθοριστικά την ικανότητα της Μόσχας να αυξάνει τις επιθέσεις της σε ουκρανικές πόλεις, στοχεύοντας κρίσιμες πολιτικές και μη στρατιωτικές υποδομές, επιδεινώνοντας την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την Ουκρανία.
Στην πρώτη της δημόσια έκθεση, η ομάδα τονίζει πως Μόσχα και Πιονγιάνγκ σχεδιάζουν να συνεχίσουν και να εμβαθύνουν περαιτέρω τη στρατιωτική τους συνεργασία στο άμεσο μέλλον, αγνοώντας προκλητικά το διεθνές δίκαιο και τις κυρώσεις. Αυτή η εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό για την ασφάλεια όχι μόνο στην Ουκρανία, αλλά και σε ευρύτερο γεωπολιτικό επίπεδο.
Η αποκάλυψη της έκθεσης αναδεικνύει για άλλη μια φορά το παιχνίδι συμμαχιών που διαμορφώνεται στον πόλεμο της Ουκρανίας, με τη Ρωσία να αναζητά νέους συμμάχους εκτός Ευρώπης και τη Βόρεια Κορέα να εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για τεχνολογικά και στρατιωτικά ανταλλάγματα. Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι πόσο μακριά θα φτάσει αυτή η συνεργασία και ποια θα είναι η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.