Breaking News

Ραφάλ, F-35 και Σιδερένιος Θόλος: Το ελληνικό οπλοστάσιο σε “φάση εκτόξευσης”

Την ώρα που οι περισσότερες χώρες της ΕΕ επικεντρώνονται στην απειλή από τη Ρωσία, η Ελλάδα κρατά το βλέμμα της στραμμένο αλλού: στην Τουρκία. Σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα, η Αθήνα έχει ξεκινήσει να χαράζει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική άμυνας, με σχέδια που φτάνουν μέχρι το 2037. Η χώρα μας σκοπεύει να επενδύσει 28 δισ. ευρώ μέσα στα επόμενα 12 χρόνια για την απόκτηση σύγχρονων όπλων και πυρομαχικών, ενώ στην καρδιά αυτού του σχεδίου βρίσκεται το φιλόδοξο πρόγραμμα «Ασπίδα του Αχιλλέα», που προβλέπει την προσθήκη 20 μαχητικών F-35 στον ελληνικό στόλο.

Παράλληλα, η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την οικοδόμηση μιας κοινής ευρωπαϊκής αμυντικής ταυτότητας. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε το πρόγραμμα «Επανεξοπλισμός της Ευρώπης / Ετοιμότητα 2030», που προβλέπει χρηματοδότηση έως 800 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της ευρωπαϊκής άμυνας. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν περιορίζεται μόνο στη συμμετοχή της στα ευρωπαϊκά σχέδια — επιθυμεί να αναδειχθεί σε κομβικό παίκτη σε αυτό το δίκτυο.

Όμως, όπως επισημαίνουν τα τουρκικά ΜΜΕ, για την Αθήνα η μεγαλύτερη απειλή δεν είναι η Ρωσία, αλλά η γειτονική Τουρκία. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιβαρυνθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κυρίως λόγω διαφορών στο Ανατολικό Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτικό είναι πως μόνο από το 2018, η Ελλάδα έχει επενδύσει 40 δισ. ευρώ στις Ένοπλες Δυνάμεις της, με τις στρατιωτικές δαπάνες να φτάνουν το 4% του ΑΕΠ το 2021-2022, ενώ ακόμη και το 2024 παραμένουν πάνω από το 3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης του 2008, η Ελλάδα συνεχίζει να διαθέτει τουλάχιστον το 2% του προϋπολογισμού της για την άμυνα.

Στο επίκεντρο αυτής της προσπάθειας βρίσκεται ο Νίκος Δένδιας, υπουργός Άμυνας, ο οποίος προωθεί τον εκσυγχρονισμό όλων των μονάδων, δίνοντας έμφαση σε τεχνολογίες αιχμής όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραυλικά συστήματα με τεχνητή νοημοσύνη. Μάλιστα, φιλοδοξεί οι αμυντικές παραγγελίες να αντιστοιχούν στο 25% του συνόλου των βιομηχανικών παραγγελιών της χώρας, ενισχύοντας έτσι και την οικονομία.

Για να στηρίξει αυτά τα σχέδια, η Ελλάδα στρέφεται σε διεθνείς συνεργασίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και το Ισραήλ. Ήδη η Πολεμική Αεροπορία έχει ενισχυθεί με 24 Rafale, ενώ αποκτά και νέες γαλλικές φρεγάτες. Η συνεργασία με το Ισραήλ στοχεύει στη δημιουργία ενός αντιπυραυλικού συστήματος τύπου «Σιδερένιος Θόλος», προσαρμοσμένου στις ελληνικές ανάγκες.

Παρά τις εντάσεις, οι δύο πλευρές σήμερα δείχνουν διάθεση για διάλογο. Πρόσφατα, σε άτυπη συνάντηση του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη σύνοδο κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Το γεγονός ότι οι δύο χώρες είναι μέλη του ΝΑΤΟ λειτουργεί ως ανάχωμα στην πιθανότητα σύγκρουσης, ωστόσο η ισορροπία δυνάμεων παραμένει εύθραυστη.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

21 Ιούλ 2020 7.19 μμ

«Με το δάχτυλο στη σκανδάλη»…

03 Μάι 2020 11.26 πμ

Συνεχίζεται η ένταση στα…

23 Φεβ 2020 4.37 μμ

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος…

24 Ιαν 2022 2.50 μμ

Προκλητικός εμφανίστηκε…

22 Φεβ 2022 4.01 μμ

Η αναγνώριση από τη Μόσχα…

05 Ιαν 2020 10.52 μμ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ.…