Breaking News

“Αλβανικό δημοσίευμα” ανοίγει θέμα για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας

Όπως αναφέρει αλβανικό δημοσίευμα, ύστερα και από τις ραγδαίες εξελίξεις ανάμεσα στην Ελλάδα, την Τουρκία και την Λιβύη για την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης, οι συνομιλίες για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ της Αθήνας και των Τιράνων είτε θα προχωρήσουν είτε θα επιταχυνθούν είτε θα αδρανήσουν.

Η συμφωνία που υπογράφτηκε μεταξύ Λιβύης και Άγκυρας δεσμεύει τις δύο χώρες στη σύναψη συνεργασίας τόσο σε στρατιωτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο ασφάλειας, με σκοπό την επέκταση των χωρικών τους υδάτων μέχρι και το νησί της Κρήτης, στοχοποιώντας καθ’ αυτόν τον τρόπο την Ελλάδα.

Στη νέα αυτή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί δύο είναι τα σενάρια, τα οποία ενδεχομένως να επηρεάσουν τις ελληνο-αλβανικές σχέσεις.

Σύμφωνα με το πρώτο σενάριο η κυβέρνηση των Αθηνών θα θελήσει την επιτάχυνση της διαδικασίας για υπογραφή μίας συμφωνίας καθορισμού των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία, προκειμένου να τεθεί ως προηγούμενο στη σύγκρουση με την Τουρκία, τη Λιβύη, αλλά και την Αίγυπτο.

Το αλβανικό δημοσίευμα σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργία του Κυριάκου Μητσοτάκη αντέδρασε εντόνως στο άκουσμα της είδησης ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αρνούνταν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ έχει αναλάβει και ηγετικό ρόλο σε ζητήματα ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της Δυτικής Βαλκανικής.

Ωστόσο, ο συντάκτης του δημοσιεύματος αναρωτιέται τι ήταν εκείνο που ώθησε της κυβέρνηση των Αθηνών να μεταβάλει άρδην τη στάση της σε σύντομο χρονικό διάστημα, απειλώντας με μπλόκο τις διαπραγματεύσεις με τα Τίρανα, σε περίπτωση μη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας;

Μήπως η μεταστροφή της Ελλάδος εξηγείται από την προσπάθεια προσεταιρισμού της Αλβανίας για την υπογραφή μίας νέας συμφωνίας για τις θαλάσσιες ζώνες, καθώς και ο ίδιος ο νυν πρωθυπουργός έχει εκφράσει την αντίθεσή του στο σχέδιο που είχε συμφωνηθεί μεταξύ του κ. Νίκου Κοτζιά και του κ. Ντιτμίρ Μπουσάτι;

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η Αθήνα θα επικεντρωθεί στο προσφάτως υπογραφέν Μνημόνιο μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης, που παραβιάζει κατάφορα τα χωρικά της ύδατα, προκαλώντας της νέο «πονοκέφαλο», εγκαταλείποντας ταυτοχρόνως το ζήτημα για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων με τα Τίρανα.

Το αλβανικό δημοσίευμα καταλήγοντας, αναφέρει πως η συγκρουσιακή αιτία της Τουρκίας με την Ελλάδα αφορά στα ζητήματα της εξόρυξης υδρογονανθράκων και φυσικού αερίου στην περιοχή νοτίως της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, που η Άγκυρα διαρκώς αμφισβητεί.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

07 Φεβ 2020 11.52 πμ

Ο Θεόδωρος Καρυώτης, πατέρας…

23 Ιαν 2020 10.24 πμ

Δεν σταματούν οι τουρκικές…

09 Ιαν 2022 4.58 μμ

Σε πρωτοσέλιδο που κυκλοφόρησε…

20 Φεβ 2020 10.32 πμ

Ο ανταποκριτής του τηλεοπτικού…

17 Φεβ 2022 7.14 μμ

Φιλοπολεμικό κλίμα κατά…

01 Ιαν 2020 10.31 μμ

Συνεχείς είναι οι εξελίξεις…