Στα …κάγκελα βρίσκεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία για τον αποκλεισμό της από τα πρότζεκτ μαμούθ των 6 δισ. για την προμήθεια των 24 γαλλικών μαχητικών Rafale και των 3 Belharra από την Γαλλία.
Σε μια εποχή αμυντικής εγρήγορσης, ένα Έθνος μέλος της ΕΕ αγοράζει όπλα 6 δισ. από μια άλλη σύμμαχο χώρα της ΕΕ, την Γαλλία και δεν προβλέπονται «ανταποδοτικά οφέλη» για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία της αγοράστριας χώρας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπαίνει ταφόπλακα στην ελληνική αμυντική βιομηχανία την στιγμή που ο ίδιος ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν τίθεται επικεφαλής στην ΕΕ για την συγκρότηση Ενιαίας Ευρωπαϊκής Άμυνας.
Παραμένει ανεξήγητο πάντως γιατί στις γαλλικές προμήθειες (18 + 6 Rafale & 3 Belharra) δεν προβλέφθηκε ελληνική συμπαραγωγή την στιγμή που η Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών του υπουργείου Άμυνας από το 2017 συζητάει επισήμως με την γαλλική πλευρά για συμπαραγωγή στο πρόγραμμα των Belharra.
Ως εκ τούτου, οι Γάλλοι παίρνουν 6 δισ. και δεν παρέχουν τεχνολογία αιχμής στη βιομηχανία μας, όπως κάνουν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα που πουλάνε τα όπλα τους σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η οποία ακολουθείται σε όλες τις παρόμοια μεγάλες αμυντικές συμβάσεις, με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην λαμβάνει ως επιστροφή (δηλαδή αντισταθμιστικό ωφέλημα) γαλλική τεχνολογία αιχμής προς όφελος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Πάντως η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί θα εμφανιστεί στο θωρηκτό ΑΒΕΡΩΦ για την υπογραφή των δυο επιπλέον συμβάσεων, (για 6 επιπλέον ραφάλ και 3+1 Belharra) κρατώντας στο ένα χέρι τη χρυσή πένα και στο άλλο τη Σημαία της Ευρωπαϊκής Ιδέας για Ενιαία Άμυνα.