Breaking News

Αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο με την απόκτηση rafale, UAV heron & αμερικανικών φρεγατών MMSC

Τα σύγχρονα UAV’s Ηeron, τα gamechangers μαχητικά Rafale και πιθανόν νέα τεθωρακισμένα οχήματα θα ανανεώσουν το οπλοστάσιο των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων την ερχόμενη άνοιξη, με δεδομένο την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» το εξοπλιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης, που εκτείνεται σε βάθος 15 ετών, πλέον εισέρχεται σε μία νέα εποχή, όπου οι διαδικασίες θα γίνουν με ταχύτερους ρυθμούς, αφού η τουρκική προκλητικότητα αδιαμφισβήτητα ολοένα και αυξάνεται.

Ως εκ τούτου, ο σχεδιασμός για την απόκτηση των γαλλικών μαχητικών Rafale προβλέπει μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου να είναι έτοιμος ο σχετικός νόμος, ώστε να πάει για ψήφιση στη βουλή στα τέλη Δεκεμβρίου.

Όπως προκύπτει από τις συζητήσεις με τους Γάλλους, τα 2 πρώτα μεταχειρισμένα Rafale θα είναι επιχειρησιακά έτοιμα τον Ιούλιο, ωστόσο η κυβέρνηση αιτήθηκε να τα έχει στην κατοχή της πριν από τον Απρίλιο. Εν συνεχεία, η ΠΑ θα παραλαμβάνει 2 κάθε μήνα, προκειμένου να εξοπλιστεί με 8 μεταχειρισμένα και 12 καινούργια Rafale, τα οποία αναμένονται το 2022.

Παράλληλα, τα δύο ισραηλινά UAV’s’ που αποκτάει με leasing η χώρα μας για 3 χρόνια θα ενισχύσουν σημαντικά τις Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ οι επιτελείς και το ΓΕΣ καταβάλλουν προσπάθειες και για την απόκτηση στις αρχές του έτους 80 τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, τα οποία αποσύρουν οι ΗΠΑ. Πρέπει να σημειωθεί πως η χώρα μας έχει ζητήσει να λάβει συνολικά 1.200 τέτοια οχήματα και μάλιστα δωρεάν, καταβάλλοντας μόνο τα μεταφορικά.

Τέλος, στην πρόσκτηση αμερικανικών φρεγατών πολλαπλών ρόλων, συγκεκριμένα των MMSC (Μulti Mission Surface Combatant), προσανατολίζεται το ΠΝ για την ανανέωση του Στόλου, αφού το σχέδιο με τις γαλλικές Belh@rra δεν προχώρησε λόγω και του υψηλού κόστους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός προβλέπει μία λύση πακέτο για το Πολεμικό Ναυτικό, που περιλαμβάνει την απόκτηση 4 καινούργιων φρεγατών MMSC, τον εκσυγχρονισμό των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ, αλλά και να μας δοθεί πλοίο ως ενδιάμεση λύση, δηλαδή έως την παραλαβή των καινούργιων μονάδων. Το συνολικό κόστος προσεγγίζει τα 5 δισ.

Σε κάθε περίπτωση, αν το σχέδιο υλοποιηθεί, η ένταξη των νέων φρεγατών υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί το 2028.