Ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μ. Τσαβούσογλου την προηγούμενη Δευτέρα, σε συνάντηση για την αξιολόγηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής για το 2021, στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου στην τουρκική πρωτεύουσα, την Άγκυρα, δήλωσε πως η Αίγυπτος θα βγει κερδισμένη από την υπογραφή μίας συμφωνίας καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Τουρκία.
Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Αίγυπτος θα αποκτήσει περισσότερες δικαιοδοσίες, εάν υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία για τη θαλάσσια οριοθέτηση».
Το εύλογο ερώτημα που τίθεται είναι… υπάρχουν κινήσεις στο παρασκήνιο προσέγγισης με το Κάιρο που στην Αθήνα δεν τις έχουν ακόμη αντιληφθεί;
Ο κ. Τσαβούσογλου τόνισε πως ο διάλογος μεταξύ της χώρας του και της Αιγύπτου συνεχίζεται μέσω διαφόρων διαύλων, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξομάλυνση των σχέσεων με τα κράτη του Κόλπου και φυσικά με την Αίγυπτο.
Ήδη η Τουρκία αιφνιδίασε το ελληνικό ΥΠΕΞ με την υπογραφή συμφωνιών με τα ΗΑΕ, που από άσπονδος εχθρός έγιναν μέσα σε μία ημέρα στρατηγικός επενδυτής, ενώ πηγές αναφέρουν ότι μέσω Κατάρ ετοιμάζεται να πετύχει κάτι παρόμοιο και με την Σ. Αραβία.
Πολλοί πιστεύουν πως η συμμετοχή του Κατάρ σε κοινοπραξία με την ExxonMobil για την εκμετάλλευση των κυπριακών κοιτασμάτων είναι ο πραγματικός λόγος για τον οποίο η Τουρκία δεν αντέδρασε στην έναρξη επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο «Γλαύκος» του βυθοτεμαχίου 10 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς συμμετέχει σε αυτή και η Qatar Petroleum.
Σε ότι αφορά την δήλωση Τσαβούσογλου, το ερώτημα είναι: Μπορεί η Αίγυπτος να υπογράψει νέα συμφωνία με την Τουρκία που θα ακυρώνει την προηγούμενη που υπέγραψε με την Ελλάδα;
Αξίζει να αναφερθεί πως η ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία καθορίζει τμηματικά την ΑΟΖ μέχρι την Ρόδο. Άρα η Άγκυρα, θεωρητικά μπορεί να υπογράψει μία συμφωνία που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά της;