Breaking News

Ουκρανία σε Ερντογάν «Κλείστε τα στενά στους Ρώσους, σε περίπτωση εισβολής»

Η Ουκρανία θεωρεί ότι η παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορα της στη Μαύρη Θάλασσα αποτελεί έναν σοβαρό κίνδυνο και θα ζητήσει από την Τουρκία να εξετάσει να κλείσει τη δίοδο στα ρωσικά πλοία προς τη Μαύρη Θάλασσα, αν κλιμακωθεί περαιτέρω η ρωσική επιθετικότητα, δήλωσε ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Τουρκία, Vasyl Bodnar την Τετάρτη, όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, έξι ρωσικά πολεμικά πλοία και ένα υποβρύχιο μπήκαν από τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα για να πραγματοποιήσουν ναυτικές ασκήσεις, σύμφωνα με τη Μόσχα, κοντά σε θαλάσσιες περιοχές της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για την παρουσία ρωσικών πολεμικών πλοίων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, ο Bodnar δήλωσε στο Reuters ότι τα πλοία αυτά συνιστούν “μεγάλο κίνδυνο” για το Κίεβο, προσθέτοντας ότι η συγκέντρωση ρωσικών ναυτικών δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα είναι “συντριπτική”.

“Πιστεύουμε ότι, στην περίπτωση μιας μεγάλης στρατιωτικής εισβολής ή στο ξέσπασμα στρατιωτικών δραστηριοτήτων κατά της Ουκρανίας – όταν ο πόλεμος δεν θα είναι πια de facto αλλά de jure – θα ζητήσουμε από την κυβέρνηση της Τουρκίας να εξετάσει την πιθανότητα να κλείσει τα στενά για την Μαύρη Θάλασσα για τον επιτιθέμενο”.

Βάσει της συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία,  η οποία είναι μέλος του NATO, υποχρεούται να διατηρεί ανοιχτά τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου. Η συμφωνία δίνει επίσης στην Άγκυρα το δικαίωμα να ρυθμίζει την κίνηση πολεμικών πλοίων και να κλείνει τα στενά σε ξένα πολεμικά σκάφη σε περιόδους πολέμου και όταν απειλείται.

“Έχουμε προτείνει έναν αριθμό πρωτοβουλιών, ξεκινώντας με μεθόδους διαβούλευσης μεταξύ των δύο πλευρών, μέχρι τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού για την αντίδραση μας σε απειλές στην ασφάλεια μας”, ανέφερε ο Bodnar, προσθέτοντας ότι συνεχίζει να πιστεύει πως μια διπλωματική λύση είναι δυνατή.

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία, η οποία έχει καλές σχέσεις τόσο με την Ουκρανία όσο και με τη Ρωσία, δεν μπορεί να εγκαταλείψει τους δεσμούς της με τις δύο χώρες και σε αυτό το πλαίσιο θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι σχέσεις της θα παραμένουν ανέπαφες.