Breaking News

Οι επιστήμονες δημιούργησαν “ζωντανά ρομπότ” από DNA βατράχου

Σημαντικές είναι οι εξελίξεις στον τομέα της επιστήμης, καθώς ομάδα από Αμερικανούς ερευνητές κατόρθωσε να δημιουργήσει τα πρώτα μικροσκοπικά «ζωντανά ρομπότ», χρησιμοποιώντας DNA βατράχου, τα οποία μέσω του προγραμματισμού τους, θα είναι σε θέση εκτέλεσης συγκεκριμένων αποστολών.

Ο Τζόσουα Μπόνγκαρντ επικεφαλής ρομποτικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, ανέφερε πως τα εν λόγω «ρομπότ» αποτελούν «μικρές ζωντανές μηχανές», που ονομάστηκαν xsenobots (Ξένομποτς), καθώς χρησιμοποιήθηκαν εμβρυικά κύτταρα του αφρικανικού βατράχου «Xenopus laevis».

Όπως σημείωσε ο κ. Μπόνγκαρντ, πρόκειται για ένα επιστημονικό «τεχνούργημα», το οποίο δεν διαθέτει τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα ούτε ενός παραδοσιακού ρομπότ, αλλά ούτε και ενός ζώντος οργανισμού, αλλά είναι περισσότερο ένας οργανισμός που μπορεί να προγραμματιστεί.

Όπως ανέφερε ο Μάικλ Λεβίν, καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Tufts, τα λεγόμενα «xenobots» ως προς τη γονιδιακή του σύσταση είναι βάτραχοι, καθώς δημιουργήθηκαν 100% από DNA βατράχου, ωστόσο, επί της ουσίας δεν είναι, αφού η ανθρώπινη παρέμβαση στο γονιδιακό σύμπλεγμα συμβάλλει στη μετατροπή νέων μορφών ζωής, δημιουργώντας καινούριες μικροσκοπικές μάζες, στις οποίες εμπεριέχονται τουλάχιστον 500 έως και 1000 κύτταρα, τα οποία θα επιτελούν διάφορους ρόλους.

Μελλοντικά τα «xenobots» θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική, αφαιρώντας για παράδειγμα την αθηρωματική πλάκα από τις ανθρώπινες αρτηρίες ή στην αναζήτηση των μορίων ενδεχόμενης μόλυνσης από την ραδιενέργεια ή ακόμη και στον εντοπισμό πλαστικών από τους ωκεανούς.

Ωστόσο, τα εν λόγω «ρομπότ» δεν έχουν την ικανότητα αναπαραγωγής και πολλαπλασιασμού τους, καθώς όταν παύσει η τροφοδότησή τους με θρεπτικά συστατικά, καταστρέφονται.

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα