Η Ελλάδα αναβαθμίζει ριζικά τη στρατιωτική της ισχύ, με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, να αποκαλύπτει το φιλόδοξο σχέδιο «Ατζέντα 2030» για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Στο επίκεντρο των αλλαγών βρίσκεται η καθολική εκπαίδευση όλων των στρατευσίμων στα drones και στα συστήματα anti-drone, προκειμένου η χώρα να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του σύγχρονου πεδίου μάχης.
Ο κ. Δένδιας παραδέχεται πως η Ελλάδα έμεινε πίσω στον τομέα των μη επανδρωμένων συστημάτων, παραμένοντας θεατής στην τεχνολογική πρόοδο. «Σε μεγάλη άσκηση στη Θράκη, υπήρχε μόλις ένα drone και αυτό για αναγνώριση», αποκάλυψε χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει ραγδαία. Η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ) και η υλοποίηση δέκα εξειδικευμένων ερευνητικών προγραμμάτων, εκ των οποίων τέσσερα αφορούν UAVs, αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την τεχνολογική αυτονομία. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις πλέον επενδύουν στην εκπαίδευση εξειδικευμένων στελεχών και σχεδιάζουν τη δημιουργία κέντρου κατάρτισης για UAVs στην Ελλάδα.
Παράλληλα, ο υπουργός αναδεικνύει τη σημασία της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, στοχεύοντας να αγγίξει το 25% της συμμετοχής στην αλυσίδα αξίας των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Αυτό, όπως επισημαίνει, όχι μόνο θα ενισχύσει την οικονομία, αλλά και θα θωρακίσει τη στρατηγική αυτονομία της χώρας.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή στρατηγική, ο κ. Δένδιας εκφράζει έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα SAFE, χωρίς ομοφωνία. Χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ως «κερκόπορτα» που απειλεί τις αξίες της ΕΕ, επισημαίνοντας πως χώρες που απειλούν ή δεν αναγνωρίζουν μέλη της ΕΕ δεν θα έπρεπε να έχουν θέση σε τέτοιου είδους στρατηγικά σχέδια.
Η «Ατζέντα 2030», σύμφωνα με τον υπουργό, είναι θεσμικά θεμελιωμένη, μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση και ευθυγραμμίζεται με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Readiness 2030, που στοχεύει στον επανεξοπλισμό της ΕΕ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Εμβληματικές δράσεις όπως η «Ασπίδα του Αχιλλέα», τα μαχητικά F-35, οι φρεγάτες FDI και τα συστήματα κυβερνοάμυνας συνθέτουν την εικόνα ενός τεχνολογικά εξελιγμένου στρατεύματος, έτοιμου να ανταποκριθεί στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις.
Η Ελλάδα, με στρατηγική σαφήνεια, αποσκοπεί να καταστεί πυλώνας σταθερότητας στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.