Breaking News

Τα γεγονότα τρέχουν – Διπλωματικός «πυρετός» επικρατεί στην Αθήνα για τα ελληνοτουρκικά

Η ελληνική κυβέρνηση προχωράει σε σημαντικές διπλωματικές κινήσεις το αμέσως προσεχές διάστημα με αποκορύφωμα την επικείμενη συνάντηση στο Κάιρο ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και τη Γαλλία, η οποία πιθανολογείται ότι θα λάβει χώρα στις 4 Ιανουαρίου 2020.

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον Alpha, γνωστοποίησε την εν λόγω σημαντική συνάντηση, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό φυσικού αερίου «EastMed» στις 2 Ιανουαρίου, η οποία θα αποσκοπεί στην ενεργειακή ανεξαρτησία της γηραιάς Ηπείρου από τη Ρωσία.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας «η συμφωνία έρχεται ως μία εναλλακτική λύση, η οποία θα συμβάλλει στην ενεργειακή αυτονομία της Ευρώπης και της Ε.Ε.», ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα η γειτονική Ιταλία θα υπογράψει την εν λόγω συμφωνία, με δεδομένο ότι εκεί θα καταλήγει ο αγωγός και πραγματοποιούνται τεχνικές προσεγγίσεις για την επίλυση των περιβαλλοντικών ζητημάτων που ανακύπτουν εκεί.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «ο αγωγός EastMed δεν αποτελεί αντίδραση, αλλά η Τουρκία επειδή διακατέχεται από μία εγγενή ανασφάλεια, ερμηνεύει την οποιαδήποτε κίνηση καθ’ αυτόν τον τρόπο».

Τη Δευτέρα ο Έλληνας ΥΠΕΞ κ. Δένδιας και μετά την ταχύτατη περιοδεία του στην Α. Μεσόγειο, έκανε δεκτούς τους πρεσβευτές της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ και Ισραήλ Γιόσι Αμράνι, προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα των επαφών του στο Κάιρο με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στη Λάρνακα με το Ν. Χριστοδουλίδη και τη Βεγγάζη με το Χαλίφα Χαφτάρ.

Αναφορικά με την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στη Βεγγάζη, ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε πως «η Ελλάδα εκτίμησε ότι πρέπει να έχει μία ξεκάθαρη επικοινωνία με τον αρχηγό του LNA, ο οποίος είναι εκφραστής της πλήρης αντίθεσής του στο Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στην Άγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Παράλληλα, τόνισε πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να ακούσει τις απόψεις του Χ. Χαφτάρ, προκειμένου να υπάρξει μελλοντικά ένας συντονισμός ενεργειών, με σκοπό την ακύρωση επί του πρακτέου των απαράδεκτων μνημονίων συναντίληψης που πρόσφατα υπέγραψαν.

Ας μην λησμονούμε και την επικείμενη συνάντηση του πρωθυπουργού της χώρας Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην Ουάσιγκτον στις αρχές του Ιανουαρίου, καθώς και την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με το Ρώσο ομόλογό του, οι οποίες σίγουρα θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Άλλωστε, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν κινούμενος σε υψηλούς τόνους, περιγράφει τη χώρα μας ως «αντίπαλο» της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, απειλώντας παράλληλα, τόσο την Αθήνα όσο και την Ευρώπη με ένα καινούριο κύμα προσφύγων.

Η ρητορική της έντασης δεν συντηρείται μονάχα από τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος φέρνει εκ νέου στο προσκήνιο της θεωρία περί «γκρίζων ζωνών», αλλά και από τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω στο ζήτημα της Συρίας, αλλά και στην πρόσφατη συμφωνία που υπέγραψε με την κυβέρνηση της Τρίπολης.