Τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και το ΝΑΤΟ επανέλαβαν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία, η οποία φαίνεται ότι απειλείται από μια ενίσχυση των στρατιωτικών ικανοτήτων της Ρωσίας.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ ζήτησε εκ νέου από τη Μόσχα «αποκλιμάκωση» και σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, υπογραμμίζοντας πως «οποιαδήποτε νέα στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και σημαντικό κόστος».
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είχε τηλεφωνικές συνομιλίες για το θέμα της Ουκρανίας με τους επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Βρετανίας, λέγοντας πως «Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, για να εγγυηθούμε την ασφάλεια και την υπεράσπιση όλων των συμμάχων του ΝΑΤΟ, παραμένοντας παράλληλα ανοικτοί στον διάλογο με τη Ρωσία».
Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να «ξεκινήσουν διπλωματικό διάλογο» με τους Ρώσους «από τις αρχές Ιανουαρίου», αλλά όχι χωρίς όρους, κίνηση που χαιρέτισε η Μόσχα.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ανεβάσει τους τόνους, κάνοντας λόγο για μια «στρατιωτική και τεχνική απάντηση», αν οι δυτικοί αντίπαλοι της δεν θέσουν τέλος στην πολιτική τους που τη θεωρεί απειλητική.
«Κατά τη συμμετοχή μας στον διάλογο με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της, θα επιμείνουμε στο να πετύχουμε συγκεκριμένες συμφωνίες που θα αποκλείουν οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που αποτελούν απειλή σε εμάς, σε κοντινή απόσταση από το έδαφος της Ρωσίας».
«Προτείνουμε να ξεκινήσουν ουσιαστικές συνομιλίες για αυτό το θέμα. Θα ήθελε να σημειώσει συγκεκριμένα ότι χρειαζόμαστε ακριβείς νομικές, δικαστικές εγγυήσεις, διότι οι δυτικοί μας συνάδελφοι απέτυχαν να τηρήσουν τις προφορικές δεσμεύσεις που ανέλαβαν».
Τελικά θα μπορούσε ποτέ το ΝΑΤΟ να συμφωνήσει με τη Ρωσία;