Ο Φουάτ Οκτάι, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας και θεωρούμενος ως εκ των πλέον έμπιστων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ξαναχτύπησε», παίρνοντας την σκυτάλη από τον Χουλουσί Ακάρ και τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε αυτό το ιδιότυπο «γαϊτανάκι» των εμπρηστικών δηλώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων κατά της Ελλάδας.
Ο Οκτάι δεν είπε κάτι «νέο»: επανέλαβε τη γνωστή «καραμέλα» περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και αναμάσησε το χιλιοειπωμένο, αλλά έωλο επιχείρημα ότι «το Καστελλόριζο είναι πιο κοντά στην Τουρκία, παρά στην Ελλάδα».
Απλά δίνοντας έναν δικό του τόνο – όπως άλλωστε μας έχει συνηθίσει ισχυριζόμενος για παράδειγμα πως οι Έλληνες και οι Κύπριοι είναι… εισβολείς στην Κύπρο(!) – έφτασε στο σημείο να υπονοήσει πως όσα ελληνικά νησιά είναι πλησιέστερα στην Τουρκία δεν δικαιούνται υφαλοκρηπίδας (!!).
«Είχαμε αναφερθεί στο Καστελλόριζο. Μιλάμε για ένα μικροσκοπικό νησί. Απέχει 580 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική χώρα της Ελλάδας. Ενώ από την Τουρκία απέχει, νομίζω, περίπου 4 μίλια. Δηλαδή φωνάζει ο κόκορας στο νησί και τον ακούτε. Που σημαίνει ότι αν είναι να αγοράσουν ψωμί και γάλα θα έρθουν στην Τουρκία. Είναι τόσο κοντά. Κι έρχονται και διεκδικούν υφαλοκρηπίδα από αυτό το νησί. Δεν είναι τίποτα άλλο αυτό από εγωιστική και κακομαθημένη στάση. Η Τουρκία δεν μπορεί να υποχωρεί», τόνισε ο Οκτάι σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Καθημερινής» στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Οκτάι επέκτεινε τον συλλογισμό του περιλαμβάνοντας σε αυτόν και τις Οινούσσες, για τις οποίες είπε: «Αν φωνάξετε θα σας ακούσουν απέναντι, δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε τηλέφωνο. Από τέτοια κοντινά νησιά έρχονται ακριβώς μπροστά μας και διώχνουν και τους ψαράδες. Δεν έχουν όριο».
Παράλληλα, ο Φουάτ Οκτάι επανέφερε το θέμα των «γκρίζων ζωνών», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει τόσο τη στρατιωτικοποίηση όσο και την εγκατάσταση ανθρώπων στα νησιά.
«Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις στάσεις, να σταματήσει αυτή τη διαταραγμένη συμπεριφορά. Σε αυτό περιλαμβάνεται και το θέμα της εγκατάστασης ανθρώπων σε νησιά, όπως και της στρατιωτικοποίησης των νησιών. Αν η Ελλάδα νομίζει ότι θα νικήσει με τετελεσμένα, αφήνοντας τα ζητήματα στη διάρκεια του χρόνου, θα δει πως δε θα νικήσει. Η Τουρκία ξεκίνησε τα απαραίτητα βήματα, έχει δει το παιχνίδι και θα κάνει αυτό που πρέπει», επισήμανε.
Όποιος μελετάει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είτε από ακαδημαϊκή θέση είτε σαν απλώς πολίτης που ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, θα διαπιστώσει πως οι γείτονες διαρκώς «ψάχνονται» για να κατηγορήσουν την χώρα μας.
Τελικά θα πρέπει να λάβουμε αψήφιστα τις απειλές των Τούρκων; Γιατί το κάνουν σχεδόν καθημερινά; Ας μην γελοιόμαστε. Η περιοχή της Αν. Μεσογείου είναι πλούσια σε ενέργεια και αδιαμφισβήτητα, κάποια στιγμή θα γίνει η κίνηση από απέναντι, διότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν τον πλούτο, τον δικό μας, αν δεν βάλουν πρώτα χέρι αυτοί.