Σε μια κίνηση που προκαλεί εντύπωση και ανησυχία στη διεθνή κοινότητα, η κυβέρνηση της Γεωργίας αποφάσισε να τερματίσει τη λειτουργία του Κέντρου Πληροφόρησης για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, το οποίο είχε ιδρυθεί το 2005 με σκοπό την προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε καθώς οι σχέσεις της Τιφλίδας με τη Δύση επιδεινώνονται, σηματοδοτώντας ενδεχομένως μια βαθύτερη πολιτική μετατόπιση.
Το εν λόγω κέντρο, το οποίο στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο στο κέντρο της Τιφλίδας, στόχευε στην ενημέρωση και ενεργή συμμετοχή των πολιτών στην ενταξιακή πορεία της χώρας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για συγχώνευση του κέντρου με το Υπουργείο Εξωτερικών, με αρκετούς εργαζόμενους να έχουν ήδη ενημερωθεί για επικείμενες απολύσεις. Το ΥΠΕΞ της Γεωργίας δεν έχει σχολιάσει επίσημα την απόφαση.
Η Γεωργία έχει καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ από το 2023, ενώ το ΝΑΤΟ είχε ήδη από το 2008 προαναγγείλει την ένταξή της στο μέλλον. Ωστόσο, οι εξελίξεις των τελευταίων ετών δείχνουν ότι το επίσημο αφήγημα αλλάζει. Παρά τη φιλοδυτική παράδοση της χώρας, η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να περιορίζει τη δημοκρατική έκφραση και να αναθερμαίνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Ο Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο ισχυρός επιχειρηματίας και πρώην πρωθυπουργός που θεωρείται ο ανεπίσημος ηγέτης της χώρας, έχει υιοθετήσει μια έντονα αντιδυτική ρητορική, κατηγορώντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ελέγχονται από ένα “παγκόσμιο πολεμικό κόμμα” το οποίο, κατά τη γνώμη του, επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει τη Γεωργία και να την εμπλέξει σε σύγκρουση με τη Ρωσία.
Η κατάσταση οξύνθηκε περαιτέρω τον Νοέμβριο του 2024, όταν το κυβερνών κόμμα “Γεωργιανό Όνειρο” αποφάσισε να παγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ έως το 2028, ανατρέποντας έναν εθνικό στόχο που είναι θεσμοθετημένος στο σύνταγμα. Η απόφαση αυτή ενίσχυσε τις ανησυχίες των Βρυξελλών, οι οποίες ήδη είχαν εκφραστεί λόγω νομοθεσιών για “ξένους πράκτορες” και περιορισμών στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στοιχεία που θεωρούνται επηρεασμένα από το ρωσικό μοντέλο διακυβέρνησης.
Παρά τις δηλώσεις ότι η Γεωργία διατηρεί την πρόθεση να ενταχθεί μελλοντικά στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, η πραγματικότητα δείχνει μια σαφή στροφή προς μια πιο εθνοκεντρική και φιλορωσική πολιτική, με βασικά επιχειρήματα την προστασία της ειρήνης και των παραδοσιακών χριστιανικών αξιών.
Τον Δεκέμβριο του 2024, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στον Ιβανισβίλι, κατηγορώντας τον ότι υπονομεύει τη δημοκρατία στη χώρα προς όφελος της Μόσχας. Υπενθυμίζεται ότι Γεωργία και Ρωσία δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις από το 2008, όταν ξέσπασε πολεμική σύρραξη για τις αυτονομιστικές περιοχές της Νότιας Οσετίας και Αμπχαζίας.