Breaking News

Ουκρανία: Οι τέσσερις απαιτήσεις που βάζει ο Πούτιν στο τραπέζι για τερματισμό του πολέμου

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίζεται διατεθειμένος να προχωρήσει σε ειρήνευση, αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα, όπως αναφέρουν ρωσικές πηγές στο πρακτορείο Reuters. Οι όροι που θέτει ο Πούτιν αφορούν κυρίως τη γεωπολιτική ισορροπία στην Ανατολική Ευρώπη, με βασική απαίτηση γραπτή δέσμευση από τις μεγάλες δυτικές δυνάμεις ότι δεν θα επεκταθεί το ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Αυτό σημαίνει επίσημο αποκλεισμό της Ουκρανίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας και άλλων πρώην σοβιετικών δημοκρατιών από την πιθανότητα ένταξής τους στη συμμαχία.

Πέρα από το ΝΑΤΟ, η Μόσχα επιδιώκει επίσης:

  • Ουδετερότητα της Ουκρανίας, ώστε να πάψει να αποτελεί απειλή για τα ρωσικά σύνορα.
  • Άρση των δυτικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά την οικονομία της.
  • Διευθέτηση του ζητήματος των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στη Δύση, που αποτελούν σοβαρό σημείο πίεσης.
  • Θεσμικές εγγυήσεις για την προστασία των ρωσόφωνων πληθυσμών στην Ουκρανία, ένα θέμα που η Μόσχα χρησιμοποιεί διαρκώς για να νομιμοποιήσει τις πολιτικές της.

Παράλληλα, σε απάντηση στις δηλώσεις του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο Πούτιν «παίζει με τη φωτιά», ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, σχολίασε ότι το πραγματικό κακό που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Από την άλλη πλευρά, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ εμφανίζεται πιο ήπιος στον τόνο του, δηλώνοντας πως ο Τραμπ είναι «άνθρωπος των αποτελεσμάτων» και τονίζοντας πως το ζητούμενο δεν είναι τα λόγια, αλλά οι πράξεις, με έμφαση στο να σταματήσει η Ευρώπη να υπονομεύει τις προσπάθειες ειρήνευσης στην ουκρανική σύγκρουση. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την πρόσφατη απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προχωρήσει σε νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης για αμυντικό εξοπλισμό, γεγονός που πυροδοτεί εντάσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι εντείνει τις επιθέσεις εντός ρωσικού εδάφους, με στόχο να διαταράξει τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Παρά τις συζητήσεις για ειρηνευτική διαδικασία, οι μάχες μαίνονται, με το Κίεβο να επιμένει στις επιχειρήσεις του και τον Πούτιν να δίνει έμφαση σε ένα μνημόνιο που θα καθορίζει χρονοδιάγραμμα κατάπαυσης του πυρός.

Το Reuters υπενθυμίζει ότι μετά από μια μακρά συνομιλία με τον Τραμπ, διάρκειας πάνω από δύο ώρες, ο Πούτιν δεσμεύτηκε να συνεργαστεί για τη σύνταξη ενός τέτοιου μνημονίου, το οποίο παραμένει υπό επεξεργασία, χωρίς να έχει καθοριστεί πότε θα είναι έτοιμο. Στο μεταξύ, αναλυτές όπως ο Μερτς εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα συνεχιστεί, εξαιτίας της απροθυμίας της Ρωσίας να καθίσει ουσιαστικά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά ρευστή, με τα μάτια της διεθνούς κοινότητας στραμμένα στη Μόσχα, την Ουάσινγκτον, το Κίεβο και τις Βρυξέλλες, καθώς οι αποφάσεις των επόμενων εβδομάδων ενδέχεται να καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά και τη σταθερότητα της Ευρώπης και του κόσμου συνολικά.