Breaking News

Οι ΗΠΑ “τορπίλισαν” τον αγωγό EastMed | Ικανοποίηση στην Τουρκία

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ενεργειακά, καθώς οι ΗΠΑ «τορπίλισαν» τον αγωγό «EastMed», με τους Τούρκους να μην μπορούν να κρύψουν τη χαρά τους για μία τέτοια εξέλιξη.

Χαρακτηριστικά η τουρκική «Hurriyet» ανέφερε πως «οι ΗΠΑ είπαν «όχι» στο σχεδιαζόμενο έργο του αγωγού ΕastMed μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας που παράκαμπτε την Τουρκία».

«Η διοίκηση Μπάιντεν ενημέρωσε πρόσφατα την Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού ότι υπάρχουν δισταγμοί για την οικονομική υλοποίηση του σχεδιαζόμενου έργου «East Med» και ότι δεν σκοπεύει να υποστηρίξει αυτό το έργο».

Αξίζει να αναφέρουμε πως τον Ιανουάριο του 2020 είχε υπογραφεί η συμφωνία για την κατασκευή του αγωγού EastMed μήκους περίπου 2.000 χιλιομέτρων και κόστους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ωστόσο, επενδυτής δεν βρέθηκε, παρότι η ΕΕ είχε δείξει ενδιαφέρον για το εν λόγω project, ενώ δεν πάρθηκε κάποια απόφαση για τη χρηματοδότησή του.

Ως εκ τούτου, μία τέτοια εξέλιξη «βολεύει» τους Τούρκους, οι οποίοι σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου, θα παρακάμπτονταν ενεργειακά στη Μεσόγειο.

Ποιοι όμως είναι οι λόγοι που υπαγόρευσαν τη λήψη μίας τέτοιας πολιτικής απόφασης από την κυβέρνηση Μπάιντεν;

Προφανώς ο πιο βασικός λόγος είναι ότι οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν μία ολοκληρωτική ρήξη με την Τουρκία, καθώς ο EastMed συνιστούσε μία τέτοια κίνηση.

Παράλληλα, η Αμερική επιδιώκει την πώληση του πανάκριβου υγροποιημένου αερίου Liquefied Natural Gas (LNG), καθώς επιθυμία τους είναι Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ να προμηθεύονται το αμερικανικό και όχι να το λαμβάνουν από τον αγωγό.

Οι επίσημοι λόγοι που επικαλείται η Ουάσινγκτον με το γνωστό non paper για την ακύρωση του αγωγού είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η μη οικονομική βιωσιμότητα του έργου, αλλά και η αποφυγή δημιουργίας εντάσεων στην περιοχή, δηλαδή με την Τουρκία.

Αν ισχύει το τελευταίο, τότε Μπάιντεν και Ερντογάν τα έχουν βρει υπογείως σε πολλά σημεία και έχουν ρίξει τους τόνους και αυτό είναι κάτι που η Αθήνα οφείλει να το κατανοήσει.

Hellenic Frenzyness

Σημαντικά Νέα

16 Ιαν 2020 10.22 πμ

Σημαντικές χαρακτηρίζονται…

24 Ιαν 2022 5.10 μμ

Τα πρώτα έξι από τα συνολικά…

22 Ιαν 2020 11.12 πμ

Ο Κυριάκος Κούσιος, κυβερνητικός…

05 Ιαν 2020 12.11 μμ

Η Κυπριακή Δημοκρατία,…

27 Δεκ 2019 4.10 μμ

Η επικείμενη συμφωνία…

03 Ιαν 2020 12.46 μμ

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός…